Hakim Ziyech en Quincy Promes na de 1-3 van Ajax ANP

Weer heeft Ajax een enerverende Europese avond achter de rug. Tegen Chelsea speelden de Amsterdammers met 4-4 gelijk, waarbij een riante voorsprong (1-4) in de tweede helft werd weggegeven.

Het leidt in Engeland tot koppen als 'crazy thriller' en 'epic evening' voor een ploeg die bekend is met 'Champions League-drama', aldus de BBC, daarmee verwijzend naar de halve finale tegen Tottenham vorig seizoen.

'Waanzin ten top'

De Nederlandse media hebben het over een 'krankzinnig gelijkspel' (Telegraaf) en 'waanzin in Londen: rood voor Blind en Veltman' (AD). De Volkskrant kan niet anders concluderen dan dat er een 'totale voetbalgekte' ontstond.

Cruciaal in het vierde duel van Ajax in Groep H, daar zijn alle internationale media het over eens, was wat er in de 68ste minuut gebeurde. In één aanval van Chelsea kreeg zowel Daley Blind als Joël Veltman zijn tweede gele kaart én gaf scheidsrechter Gianluca Rocchi een strafschop. Het leidde de 3-4 en daarmee de comeback van Chelsea in.

"Van elf tegen elf naar elf tegen negen, na rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman (volgens The Sun Ajax' zwakke schakel) binnen één aanval. Bizar, de waanzin ten top", schrijft Volkskrant-journalist Willem Vissers.

Daley Blind druipt af Pro Shots

"Maar zelfs met negen man bleef Ajax aanvallen", vervolgt Vissers. "De 4-4 houden was een prestatie op zich, met nog twintig minuten te gaan na de reductie tot negen spelers."

Wervelende show

In de Telegraaf wil Valentijn Driessen vooral de eerste zeventig minuten in Londen benadrukken. "Thuis nog verloren van Chelsea, maar met Amsterdamse bluf werden de Londenaren voor eigen publiek een uur lang vernederd. In aanloop naar Chelsea twijfelde Ten Hag nog over de vraag of de puzzel al was gelegd. Na de wervelende show op Stamford Bridge het eerste uur moet hij de puzzelstukjes alleen nog aandrukken."

Vissers verwoordt het zo: "Ten Hag toonde bewonderenswaardig veel lef, door al zijn aanvallende parels op te stellen."

Ajax begon met Donny van de Beek, Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic én Quincy Promes aan het duel. "Tal van positiewisselingen van de aanvalsmachine stelden Chelsea voor voortdurende problemen tot de rust. Ajax was een carrousel waarop alleen de besten hun rondjes mochten draaien. Hoe dat ging, in die piepkleine ruimte. Van voet tot voet. Twee uitstekende ploegen, met de aanval als winnaar. Met het voetbal als winnaar."

Ajax viert de goal van Donny van de Beek Pro Shots

En toen kwam die 68ste minuut. Veel media tekenen de reacties van verontwaardigde Ajacieden op bij televisiezender Veronica. "We zijn genaaid, net als in de thuiswedstrijd", reageert Blind. "Iedereen ziet dat mijn tegenstander eerst mij haakt. Dat is een overtreding dus. Dan kan Veltman geen hands meer maken. En hij máákte niet eens hands, hij had zijn arm naast zijn lichaam."

Vissers schrijft in de Volkskrant dat Ajax zich de kaarten zelf mag aanrekenen. "De ploeg krijgt gemiddeld gesproken te veel en te snel kaarten."

'Chelsea naïef en kwetsbaar'

De BBC wijdt het kantelpunt in de wedstrijd ook aan een gebrek aan zelfbeheersing bij "de Nederlandse kampioenen, vorig seizoen nog halvefinalisten. Ze hadden de wedstrijd onder controle en leken op weg naar de zege nadat Donny van de Beek ze een voorsprong van drie doelpunten had gegeven na de rust, maar in een chaotische slotfase herstelde Chelsea zich en verloren de bezoekers hun discipline."

De Britse zender geeft Chelsea een compliment voor de vechtlust, maar zag ook dat het in het begin helemaal fout ging bij de Londenaren. "Chelsea zag er naïef en kwetsbaar uit op dit niveau. Ze werden opengereten door het behendige aanvalswerk van Ajax, dat toesloeg met afstandsschoten."

Erik ten Hag Pro Shots

"Uiteindelijk moest Chelsea genoegen nemen met een punt - iets waar ze direct voor hadden getekend na 55 minuten, maar wat ze nu misschien met enige teleurstelling moeten accepteren. Het was een waar spektakelstuk waarin beide teams een beloning verdienden."

De krant The Telegraph heeft het in zijn kop over een 'crazy eight-goal battle' en citeert Chelsea-coach Frank Lampard: "We zijn hier om te entertainen. Iedereen die dit thuis of in het stadion heeft gezien, kan alleen maar zeggen dat het een ongelooflijke voetbalwedstrijd was. Wat een spektakel."

Geschiedenis

De BBC weet nog te melden dat het pas de tweede keer is dat Ajax tegen een Engelse tegenstander vier keer het net wist te vinden. De eerste keer was 53 jaar geleden in wat de geschiedenisboeken in zou gaan als 'de mistwedstrijd': Ajax - Liverpool (5-1).

En het was de eerste keer sinds 2005 (finale AC Milan-Liverpool 3-3) dat een Engelse ploeg in de Champions League terugkwam na een achterstand van drie of meer doelpunten.

De acht treffers van Chelsea-Ajax in Langs de Lijn

STER reclame