NOS

Goedemorgen! Vandaag legt een groot deel van de leraren en schoolleiders het werk neer. Op verschillende plekken in het land vinden manifestaties plaats. En de 64 dierenactivisten die afgelopen mei een varkensstal in Boxtel bezetten, staan vandaag voor de rechter.

Het weer: in het zuidoosten van het land begint de dag regenachtig. Verder schijnt af en toe de zon en kan lokaal een regenbui vallen. Het wordt zo'n 10 graden en er waait een zwakke tot matige noordelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Veel leraren en schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs gaan vandaag staken. Naar schatting doet 80 procent van de scholen mee. Leraren willen dat er meer geld beschikbaar komt voor het onderwijs. Op die manier kunnen de salarissen en de kwaliteit van het onderwijs omhoog en kan de werkdruk worden verminderd.
  • Dierenactivisten van Meat the Victims die op 13 mei een varkensstal in Boxtel bezetten, staan vandaag voor de politierechter. Er volgt een strafeis en een uitspraak. Er staan 64 personen terecht, van wie 59 uit het buitenland afkomstig zijn.
  • En de rechtbank in Den Haag doet vandaag uitspraak in de zaak waarin drie Amsterdammers terechtstaan voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershuis van ADO Den Haag. Dat gebeurde in april van dit jaar. Het OM eiste vorige maand celstraffen tussen de anderhalf en twee jaar tegen de drie mannen.

Wat heb je gemist?

Minister Bijleveld van Defensie heeft een motie van wantrouwen van de oppositie overleefd. Die was ingediend omdat de Kamer tot twee keer toe onjuist was geïnformeerd door Bijlevelds voorganger Hennis. Die zei dat Nederland in 2015 niet betrokken was bij bombardementen in Irak waarbij burgerdoden waren gevallen, terwijl ze toen al wist dat dat wel degelijk was gebeurd. Bij de aanval, op een IS-fabriek van autobommen, kwamen zeker 70 onschuldige burgers om het leven.

In het debat bood Bijleveld haar excuses aan voor het verkeerd inlichten van de Tweede Kamer. De motie van GroenLinks werd gesteund door bijna de hele oppositie, maar de coalitiepartijen en enkele oppositiepartijen hielden Bijleveld in het zadel.

Minister Bijleveld verdedigt zich tijdens het debat ANP

Ander nieuws uit de nacht:

Quincy Promes scoort de tweede goal voor Ajax tegen Chelsea Reuters

En dan nog even dit:

Vandaag is het precies precies een eeuw geleden dat de eerste Nederlandse publieke radio-uitzending te horen was. Gisteren was daar al veel aandacht voor. Veel bekende radiomakers en dj's waren te gast bij De Wereld Draait Door: radioduo Curry & Van Inkel, Willem van Kooten en Simone Walraven, Lex Harding, Ruud de Wild en Giel Beelen. En Mattie en Marieke maakten speciaal voor De Wereld Draait Door het radiogeluid van 100 jaar Nederlandse radio:

En tot 16.00 uur vanmiddag kan er nog gestemd worden voor de Onvergetelijke Luisterlijst met favoriete radiomomenten.

Fijne dag!

STER reclame