De Taiwanese president Tsai Ing-wen AFP

De Taiwanese president Tsai Ing-wen heeft op Twitter een duidelijke boodschap afgegeven aan China. In een tweet roept ze China op zich niet met de Taiwanese politiek te bemoeien.

"Ik wil heel duidelijk zijn: China's pogingen om onze verkiezingen te beïnvloeden en ons tot 'één land, twee systemen' te dwingen zullen nooit slagen", schrijft de president. In de tweet staat een afbeelding met in Chinese tekens de tekst: "Geen enkele kans, punt."

De tweet van Tsai Ing-wen komt een dag nadat China 26 nieuwe maatregelen aankondigde om de eenheid tussen Taiwan en China te versterken. Zo krijgen Taiwanese bedrijven binnenkort net als de bedrijven op het Chinese vasteland de kans om te investeren en deel te nemen aan grote overheidsprojecten. Vorig jaar werden er al 31 soortgelijke maatregelen getroffen.

Taipei ziet de maatregelen als een poging van China om de invloed op Taiwan te vergroten. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en streeft naar een vreedzame hereniging, hoewel president Xi Jinping geweld niet uitsluit als dat niet mogelijk blijkt. Tsai won de verkiezingen in 2016. Sindsdien zijn de spanningen tussen China en Taiwan opgelopen.

Hongkong als voorbeeld

Volgens correspondent Sjoerd den Daas heeft Tsai zich de laatste maanden steeds nadrukkelijker uitgesproken tegen Chinese bemoeienis. "In de eerste plaats wijst ze op de sociale onrust in Hongkong." Daar wordt al maanden gedemonstreerd tegen de Chinese regering en Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong. "Tsai grijpt de situatie in Hongkong aan om te laten zien dat 'één land, twee systemen' niet werkt."

In Hongkong geldt sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1997 al het principe 'één land, twee systemen'. Dat houdt in dat Hongkong volledig deel uitmaakt van China, maar de eerste vijftig jaar de vrijheden mag behouden. De demonstraties in Hongkong worden door veel Taiwanezen gesteund.

"Bovendien zijn er over twee maanden verkiezingen", vervolgt Den Daas. "In de aanloop daarnaar heeft Tsai al veel profijt gehad van de uitspraken die ze heeft gedaan. Ze stijgt in de peilingen en maakt een goede kans opnieuw te worden gekozen."

STER reclame