In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Vrouw veroordeeld die verkrachting verzon om vreemdgaan te verhullen

Een 47-jarige vrouw uit Asten heeft volgens de rechter een verkrachting verzonnen om te verhullen dat ze vreemdging. Ze is veroordeeld tot 80 uur taakstraf voor het doen van een valse aangifte. Haar man krijgt dezelfde straf vanwege smaad en laster.

De man trof zijn vrouw twee jaar geleden 's nachts aan in een huis in Asten. Ze zei tegen hem dat ze na een avondje stappen met vier mannen gedrogeerd was, en verkracht door een van hen. Daarvan deed ze vervolgens ook aangifte.

Vrijwillige seks

Het zedenteam van de politie stelde een onderzoek in, maar kon geen sporen vinden dat de vrouw gedrogeerd was geweest. En de vier mannen schetsten een ander beeld van de avond.

Zij verklaarden dat een gezellig avondje uit een vervolg kreeg in het huis. Daar was zelfs een foto van. De vrouw zou vrijwillig seks gehad hebben met een van de mannen. Ze probeerden haar nog tegen te houden, maar ze ging toch met één van hen naar boven.

Zeker in een kleine gemeenschap als Asten is de impact van dit soort verhalen groot

officier van justitie

Volgens het OM is de vrouw geconfronteerd met de tegenstrijdigheden, maar bleef zij volharden. Ook haar partner bleef geloven in het verhaal van de vrouw en liet dat ook merken aan dorpsgenoten, onder meer in een mail aan de plaatselijke carnavalsvereniging.

"Hij koos ervoor om het verhaal van zijn vrouw in het dorp te verspreiden en wist dat dit de vier mannen in kwestie zou schaden. De mannen zijn door het slijk gehaald. Zeker in een kleine gemeenschap als Asten is de impact van dit soort verhalen groot. Eén van de betrokken mannen heeft een winkel in het dorp. Het zal je maar overkomen", zei de officier van justitie.

Huwelijk redden

De vrouw zat vandaag zichtbaar geëmotioneerd en zenuwachtig in de rechtbank. Ze moest af en toe vechten tegen haar tranen, schrijft Omroep Brabant. "Deze zaak kent alleen maar verliezers", vatte de officier van justitie het samen. "Ik ben van mening dat ze een slippertje heeft gemaakt en in een poging haar huwelijk te redden en de schande van het dorp niet over zich af te roepen een valse aangifte heeft gedaan."

Het doen van een valse aangifte is strafbaar, benadrukt het OM. Het schaadt de beschuldigde en bezorgt de politie onnodig werk. Het OM eiste daarom een werkstraf van 80 uur. De rechtbank ging daarin mee.

Advertentie via Ster.nl