Demonstranten steken onder meer foto's van de koning in brand AFP

In Barcelona protesteren enkele duizenden separatisten tegen een bezoek van de Spaanse koninklijke familie. Die is daar voor de uitreiking van de Prinses Girona-prijzen, voor jonge getalenteerde mensen. Die prijs werd altijd in Girona uitgereikt, maar de koning is daar niet meer welkom. Daarom wordt voor het tweede jaar op rij uitgeweken naar Barcelona.

Gisteren werd al een potten-en-pannenprotest gehouden bij het hotel van de koning. Vandaag riepen demonstranten onder meer "Catalonië heeft geen koning". Het congrescentrum waar de uitreiking is, wordt door de politie zwaar beveiligd.

Er zijn zware obstakels geplaatst om demonstranten buiten te houden. Een betoger noemde het bezoek van de koning, die in Catalonië niet heel populair is, een provocatie.

"Catalonië is een republiek", zegt een ander:

"Deze monarchie is ons opgedrongen door een dictator"

Volgens Spaanse media omsingelden de betogers eerder vandaag het congrescentrum waar de koning en kroonprinses aanwezig zijn. Daardoor konden sommige aanwezigen het gebouw niet in, en ontstonden er opstootjes tussen genodigden van het feest en betogers. Ook nu wordt nog geprotesteerd: zo zijn wegen geblokkeerd en worden foto's van de koning in brand gestoken.

Tegelijkertijd houden zo'n honderd mensen in het centrum van Barcelona een betoging vóór de Spaanse koning.

Veel protesten

In Catalonië wordt massaal geprotesteerd sinds 14 oktober, toen separatistisch leiders jarenlange gevangenisstraffen kregen voor het organiseren van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

De koning is als symbool van Spanje ook niet geliefd bij de Catalaanse separatisten. Hij veroordeelde publiekelijk het onafhankelijkheidsreferendum. Zondag zijn er parlementsverkiezingen in Spanje, en ook dan willen separatisten actie voeren.

STER reclame