De geschorste trainer Alberto Salazar AFP

Het wereldantidopingagentschap WADA gaat onderzoek doen naar alle atleten die hebben getraind bij de Amerikaan Alberto Salazar. Dat meldt de BBC.

Salazar werd onlangs door het Amerikaanse antidopingbureau USADA voor vier jaar geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. De trainer was de grote man achter een door sportartikelengigant Nike gesponsorde atletengroep, die in Amerika over de modernste trainingsfaciliteiten kon beschikken.

De Nederlandse atlete Sifan Hassan maakte sinds 2017 ook deel uit van die groep. Ze stapte na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) over naar het zogeheten Nike Oregon Project, waar ook befaamde lopers als viervoudig olympisch kampioen Mo Farah en Galen Rupp aan de hand van Salazar trainden.

Salazar kreeg de schorsing opgelegd tijdens de onlangs gehouden wereldkampioenschappen atletiek in Doha, waar Hassan excelleerde met titels op de 1.500 en 10.000 meter. Hassan benadrukte daar dat ze een schone atlete is. "Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien."

Het Nike Oregon Project is inmiddels opgeheven en Hassan is op zoek naar een nieuwe trainer. Ze heeft diverse mogelijkheden. Haar voorkeur gaat uit naar een langer verblijf in Amerika, ook omdat Nike heeft toegezegd de betrokken atleten te willen helpen.

Dat WADA nu ook nadrukkelijk naar de bij Salazar betrokken atleten gaat kijken, lag voor de hand. Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaarde onlangs al dat extra onderzoek noodzakelijk was.

Bij de Atletiekunie zijn ze ook niet verrast. "We gaan ervan uit dat alle atleten, zeker topatleten, constant worden gevolgd door WADA. Ik kan me voorstellen dat ze zich genoodzaakt zien om dit nog eens te onderstrepen door naar aanleiding van deze zaak grondig onderzoek te doen. Dat lijkt me alleen maar een goede zaak", aldus technisch directeur Ad Roskam.

STER reclame