ANP
NOS Sport

Atletiekunie schakelt Dopingautoriteit in na uitlatingen Madiea G.

De Atletiekunie heeft de Dopingautoriteit ingeschakeld om uit te zoeken wat er waar is van de verklaring van Madiea G., de Nederlandse topatlete die maandag in Duitsland tot 8,5 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens drugssmokkel.

G. liet via haar advocaat weten dat ze dacht dat ze dopingproducten vervoerde in plaats van drugs. Bij een routinecontrole in juni op de A3 bij Elten werd ruim vijftig kilo harddrugs in haar auto gevonden. Volgens G. zou ze op weg zijn naar een Duitse sportarts om de dopingproducten af te leveren.

Verbaasd

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie reageerde verbaasd op de uitlatingen van G., die tot de zomer deel uitmaakte van de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter.

"Die verklaring heeft ons verrast. Het was voor ons aanleiding om onmiddellijk melding te doen bij de Dopingautoriteit. Er zal vervolgonderzoek plaatsvinden. We willen weten of de verklaring een strategische keuze is of een feitelijke. De instantie die dat moet onderzoeken is de Dopingautoriteit", aldus Roskam, die niet op camera wilde reageren.

Atlete Madiea G. in Duitsland zwaar gestraft voor drugssmokkel

Informatie

Voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit, in Polen voor een congres van het wereldantidopingbureau WADA, laat weten dat zijn instantie op dit moment niet over de benodigde informatie beschikt voor een goed onderzoek.

"De Dopingautoriteit heeft de Duitse collega's van NADA ingeschakeld om te kijken of zij aan de benodigde informatie kunnen komen. De verklaring van Madiea G. is voor ons nieuw. We weten niet waarom ze dit verklaard heeft. Het kan een strategische uitspraak zijn, het kan zijn dat het wel degelijk een dopingzaak is. Verder onderzoek is afhankelijk van de informatie waarover we wel of niet de beschikking krijgen."

NOC*NSF

Sportkoepel NOC*NSF laat via woordvoerder Geert Slot weten dat de organisatie de bewering van Madiea G. met verbazing heeft vernomen. "We hebben inmiddels begrepen dat de rechter haar niet gelooft en ervan uitgaat dat dit verhaal niet juist is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl