NOS, ANP

Goedemorgen! Ouders met schoolgaande kinderen verwachten meer duidelijkheid over of hun school woensdag wel open is, nu de lerarenstaking toch doorgaat. En vanmiddag kiest het Britse Lagerhuis een opvolger voor de vertrokken voorzitter John Bercow.

Het is wisselend bewolkt met verspreid over het land enkele buien, maar de zon breekt ook in sommige regio's door. Bij een matige zuidenwind wordt het 11 tot 13 graden.

NOS

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na het chaotisch verlopen weekend bij onderwijsbond Aob moet vandaag meer duidelijk worden over welke scholen allemaal meedoen aan de lerarenstaking van komende woensdag. Die gaat toch door, ondanks de toezegging van 460 miljoen euro van het kabinet.
  • Een spannende stemming in Londen, maar niet over brexit: het Britse parlement kiest een opvolger van de beroemde John Bercow (ja die van order, order!). Rond 15.30 uur is de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis bekend.
  • Het Nationaal Schoolontbijt wordt gehouden. Een half miljoen kinderen ontbijten samen op 2750 basisscholen en in zo'n 250 stadhuizen met hun burgemeester.
  • En de Nederlandse topatlete Madiea G. (27) moet vandaag voor de Duitse rechter verschijnen. Ze werd in juni aangehouden op verdenking van het smokkelen van 50 kilo xtc en crystal meth.

Wat heb je gemist?

De werkzaamheden aan de A10 op de Zuidas in Amsterdam zijn afgerond. De weg is, drie uur eerder dan gepland, om 02.00 uur weer opengegaan. Ook het treinverkeer rijdt weer volgens dienstregeling.

Op webcambeelden is te zien hoe de eerste auto's weer over de snelweg rijden. "De klus is geklaard, ik ben heel erg trots op de collega's", laat woordvoerder Miranda Post van Zuidasdok weten.

Bij station Amsterdam-Zuid werd sinds donderdagavond aan een nieuwe reizigerstunnel gewerkt. Voor het plaatsen van het dak moesten het spoor- en wegverkeer worden stilgelegd.

Zo werd het dakdeel van 3 miljoen kilo geplaatst:

Timelapse-beelden werkzaamheden Zuidasdok

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

We schreven hierboven al dat er vandaag in het Britse parlement gestemd wordt over een opvolger van John Bercow. Naar wat voor persoon wordt er nu gezocht?

In het kort: er zijn nu acht kandidaten in de race om de nieuwe Speaker of the House te worden: vier vrouwen en vier mannen. Favoriet op dit moment is Lindsay Hoyle van Labour; hij kreeg in de laatste peiling 50 procent van de stemmen.

Het is voor een speaker belangrijk dat diegene een onafhankelijke denker is en vooral het rumoerige Lagerhuis in toom weet te houden, zegt correspondent Suse van Kleef. Er wordt nu een speaker gezocht die wat beschaafder en gematigder is. Ook wordt er gezocht naar een bescheidener type dan Bercow. Hij was altijd erg aanwezig en aan het woord. Soms botste hij hard met parlementariërs.

Eerder maakten we dit portret van de flamboyante Bercow, die we vanaf nu dus amper nog zullen zien:

Wie is toch die mister speaker?

Fijne dag!

STER reclame