Lewis Hamilton na zijn zesde wereldtitel in de Formule 1 EPA

Winnen was Lewis Hamilton niet gegund in de Grand Prix van de Verenigde Staten, maar de tweede plaats was wel ruim voldoende om zijn zesde wereldtitel binnen te halen: een minder dan Michael Schumacher, een meer dan Juan Manuel Fangio, de Argentijnse grootheid uit de jaren vijftig.

"Er zijn zo veel emoties. Ik kan het niet geloven, ik kan het niet geloven", stamelde Hamilton zondag in Austin. Zijn hele familie was aanwezig in Amerika om de mijlpaal mee te vieren. Dertien seizoenen Formule 1, zes wereldtitels. "Het is een eer met hen en met het team deze titel te vieren."

Familiemotto

"Mijn vader heeft me, toen ik zes, zeven jaar was, geleerd nooit op te geven. Dat is ons familiemotto. Dit was een zware race. We wilden graag de dubbel en dat is gelukt. Ik heb het echt geprobeerd om te winnen, maar ik miste de banden daarvoor. Ik had ook niet gedacht dat ik het met één stop zou redden", zei de 34-jarige coureur.

De zesde wereldtitel brengt het record van zeven van Michael Schumacher binnen handbereik. Ook het aantal zeges van Schumacher (91) is haalbaar geworden. Hamilton staat op 83. De 34-jarige Brit wilde zondag nog niet zo ver vooruitkijken. "Ik denk niet in titels. Ik ben hartstikke fit, dus ik weet niet wat er nog allemaal kan."

Vader Anthony

Ook vader Anthony Hamilton kon zijn geluk amper onder woorden brengen. "Toen hij acht was en aan dit avontuur begon, hadden we geen geld. We hebben gezegd: als je dit gaat doen, doe het goed", vertelde hij. "Deze titel betekent alles voor hem. En hij is niet 34 jaar oud, maar 34 jaar jong."

Max Verstappen als nummer drie op het podium in Austin AFP

Max Verstappen keek zondag met een tevreden gevoel terug op de Grote Prijs van de Verenigde Staten. De Nederlandse coureur van Red Bull baalde alleen van het slot. Verstappen naderde Lewis Hamilton, maar kon de Britse wereldkampioen niet passeren vanwege een gele waarschuwingsvlag na een crash van Kevin Magnussen.

"Jammer, anders hadden we tweede kunnen worden. Dit was een goede race", zei Verstappen, die in de WK-stand opschoof naar de vierde plek.

Volgend jaar meedoen om titel

"We kwamen net wat snelheid tekort om Mercedes vandaag aan te vallen, al hebben we het redelijk bij kunnen houden gedurende de wedstrijd", vervolgde Verstappen. "Ik hoop dat we volgend jaar echt mee kunnen doen om de wereldtitel."

Zijn bewondering voor Hamilton stak hij niet onder stoelen of banken. "Het is fenomenaal wat hij laat zien", zei Verstappen, die ook nog een sneer uitdeelde aan Ferrari. Sebastian Vettel viel al snel uit en Charles Leclerc werd vierde. "Dat krijg je wanneer je stopt met vals spelen."

Valsspelen

Verstappen doelde op een foefje van Ferrari, dat inmiddels door de FIA niet meer is toegestaan. De Italianen zouden een kabel van de hybride systemen langs de meter van de brandstoftoevoer laten lopen. De kabel zou de metingen van de toevoer verstoren, waardoor er op sommige momenten meer brandstof naar de motor zou kunnen gaan en de Ferrari's eerder op topsnelheid zouden komen. Dat voordeel zijn ze nu weer kwijt.

STER reclame