Demonstranten in Beiroet AFP

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn opnieuw tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de regering. Ze eisen het vertrek van verschillende politieke leiders, onder wie de christelijke president Aoun.

Voor morgen is een landelijke staking aangekondigd, maar het is nog onduidelijk of die ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Al achttien dagen wordt er in het land gedemonstreerd. De protesten begonnen toen de regering nieuwe belastingen voorstelde als onderdeel van strenge bezuinigingsmaatregelen.

Afgelopen dinsdag stapte premier Hariri op als gevolg van de protesten. Maar voor de betogers is dat niet genoeg, zij willen dat ook andere regeringsleiders vertrekken.

Sjiieten

De demonstratie van vandaag is de grootste sinds dinsdag, toen demonstranten op het centrale plein in Beiroet werden verjaagd door aanhangers van de sjiitische bewegingen Hezbollah en Amal, die in de regering vertegenwoordigd zijn.

Sinds de burgeroorlog van de jaren 1975-1990 is de macht in Libanon verdeeld langs religieuze lijnen. De president is een christen, de premier een soenniet en de parlementsvoorzitter een sjiiet.

Eerder vandaag demonstreerden ook duizenden voorstanders van de huidige politieke leiders. De demonstranten betuigden daar hun steun aan president Aoun en de minister van Buitenlandse zaken Bassil.

STER reclame