NOS Sport

Barty wint WTA Finals en int baanbrekend prijzengeld van 4 miljoen euro

Barty strijkt vier miljoen euro op door WTA Finals te winnen

Tennisster Ashleigh Barty heeft in het Chinese Shenzhen de WTA Finals gewonnen. De 23-jarige Australische ontving voor het winnen van het officieuze wereldkampioenschap een recordbedrag van bijna 4 miljoen euro. Nooit eerder werd in het mondiale tennis zo veel uitgekeerd voor een hoofdprijs.

Billie Jean King, een voormalig grandslamkampioene en voorvechtster van gelijke rechten voor vrouwen, liet het vooraf nog vol trots weten op Twitter. "In deze finale is het hoogste prijzengeld uit de tennishistorie te winnen. Wat een moment voor het tennis."

Het is in de sportwereld zelden vertoond dat vrouwen meer kunnen verdienen dan de mannen. Ter vergelijking: er ligt bij de ATP Finals in Londen, het eindejaarstoernooi bij de mannen, een maximaal bedrag van 2,5 miljoen euro klaar.

Sterke week

Barty versloeg titelhoudster Jelina Svitolina in de finale met 6-4. 6-3. De Oekraïense, die alle vijf eerdere duels met Barty gewonnen had, toonde te weinig lef en wachtte te veel af. De Australische toonde juist haar veelzijdigheid en haalde gedecideerd de winst binnen.

De nummer één van de wereld, die in Shenzhen in de groepsfase van Kiki Bertens verloor, begon 2019 als de mondiale nummer vijftien en tien maanden later voert ze de WTA-ranglijst soeverein aan. Barty won vier toernooien, waaronder Roland Garros.

Prijzengeld winnaar - 2019 (mannen en vrouwen)

Australian Open 2,5 miljoen euro
Roland Garros 2,3 miljoen euro
Wimbledon 2,6 miljoen euro
US Open 3,2 miljoen euro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl