Max Verstappen AFP

Max Verstappen moet het zondag bij de Grand Prix van de Verenigde Staten doen met een startplek op de tweede startrij. De Nederlander zette zaterdag in de kwalificatie achter Valtteri Bottas (Mercedes) en Sebastian Vettel (Ferrari) de derde tijd neer.

Verstappen kwam zoals gewoonlijk moeiteloos door de eerste twee kwalificatieronden en ging voortvarend van start in de derde. Hij zette de derde tijd neer en bleef onder anderen Charles Leclerc en Lewis Hamilton voor.

Net niet snel genoeg

In de laatste poging een goede tijd neer te zetten, ging Verstappen als eerste van de favorieten naar buiten. Hij verremde zich eventjes en wist zijn tijd nipt te verbeteren. Het was echter net niet genoeg om alsnog polepostion te pakken. De tijd van Bottas (1.32,029) bleek uiteindelijk net genoeg om Vettel (+0,012) en Verstappen (+0,067) voor te blijven.

Leclerc (Ferrari) staat naast Verstappen op de vierde plek en Mercedes-coureur Hamilton, die zondag zijn zesde wereldtitel kan grijpen, start vanaf de vijfde plek.

Verstappen mag zondag aan de bak want de race in Austin is nog nooit gewonnen door een coureur die startte vanaf de tweede startrij of lager. Vorig jaar werd de Red Bull-coureur tweede achter Kimi Räikkönen.

Lewis Hamilton won de race op het Circuit of the Americas vijf keer.

Snel in vrije training

Eerder op de dag was Verstappen de snelste in de derde vrije training. De Nederlander, die op vrijdag in de eerste training ook al de snelste was en een sessie later de derde tijd neerzette, bleef Vettel en de verrassende Lando Norris (McLaren) voor.

Mercedes-coureurs Bottas en Hamilton deden het rustig aan en eindigden als vierde en vijfde. Verstappen, die in Austin zijn honderdste grand prix zal rijden, zag zijn teamgenoot Alexander Albon de zesde tijd neerzetten.

Problemen voor Leclerc

Voor Charles Leclerc eindigde de derde vrije training al snel in een deceptie. De Ferrari-coureur moest zijn bolide noodgedwongen langs de kant zetten wegens motorproblemen.

Gezien de rook die uit zijn wagen kwam, was het even de vraag of de Monegask mee kon doen aan de kwalificatie, maar zijn team had op tijd z'n auto gerepareerd.

Uitslag derde kwalificatie GP VS

STER reclame