De 49ste editie van de WTA Finals gaat niet de geschiedenisboeken in als de meest sprankelende versie. Het eindejaarstoernooi in China levert weinig toptennis op en heeft meer weg van een ziekenhuisserie.

Belinda Bencic krijgt een blessurebehandeling tijdens haar partij tegen Jelina Svitolina AFP

De Zwitserse Belinda Bencic werd zaterdag in de halve finales (tegen titelhoudster Jelina Svitolina) de vierde speelster van het toernooi die de strijd moest staken door een blessure. Naomi Osaka, haar vervangster Kiki Bertens en Bianca Andreescu haakten eerder af.

Svitolina profiteerde van het fysieke leed van Bencic (rug- en beenklachten) en ontving bij een stand van 5-7, 6-3, 4-1 de felicitaties van haar opponente.

Bencic klaagde na haar opgave over de hardcourtbaan in Shenzhen, die speciaal voor het toernooi was aangelegd. "Dit zijn geen ideale banen, het is net zand. Ellendig voor de spelers om op te bewegen. Zodra je stopt, voel je direct je spieren."

Succes Svitolina

Svitolina, die in Shenzhen overigens pas haar eerste finale van 2019 speelt, treft in de eindstrijd de Australische Ashleigh Barty.

De nummer één van de wereld, die in de groepsfase nog van Bertens verloor, was na een moeizame openingsset duidelijk de meerdere van Karolina Plisková, de mondiale nummer twee: 4-6, 6-2, 6-2.

STER reclame