Demonstrerende Koerden lopen door het centrum van Rotterdam
NOS Nieuws

Protest van honderden Koerden in Rotterdam: Hitlerbord in beslag genomen

In de binnenstad van Rotterdam hebben Koerden opnieuw een demonstratie gehouden tegen de Turkse inval, vorige maand, in het noorden van Syrië. Zo'n vijfhonderd mensen hadden zich rond 14.00 uur verzameld op het Plein 1940 voor een optocht door het centrum.

De demonstratie begon een half uurtje later, omdat de politie vanwege de veiligheid niet wilde dat de actievoerders verzwaarde stokken meenamen om hun geel-groen-rode vlaggen omhoog te houden. De Koerden waren daar boos over en uiteindelijk werd besloten dat ze alleen pvc-buizen als vlaggenstok mochten meenemen. Houten stokken en holle stokken verzwaard met zand werden in beslag genomen.

De politie nam ook protestborden in beslag, onder meer een bord waarop Adolf Hitler en de Turkse president Erdogan stonden. Borden met een beledigende boodschap zijn ook niet toegestaan.

Het in beslag genomen bord met afbeeldingen van Hitler en de Turkse president

Om de demonstratie in goede banen te leiden was er veel politie op de been, ook agenten te paard, arrestatieteams en de Mobiele Eenheid. Half oktober liep een demonstratie van Koerden in Rotterdam uit de hand, toen zij geconfronteerd werden met een groep Turkse tegendemonstranten.

Enkele agenten raakten toen gewond en 23 mensen werden aangehouden, zowel Koerden als Turken. Vanmiddag werd een persoon aangehouden, voor opruiing. Verder verliep het protest rustig.

De Koerden zijn kwaad omdat het gebied dat de Turken zijn binnengevallen, behoorde tot een autonome Koerdische regio. Door de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië zijn meer dan tweehonderd burgers omgekomen en 300.000 mensen op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl