Visser wint 3 kilometer, geen WB-ticket voor Wüst Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Esmee Visser is het schaatsseizoen uitstekend begonnen. Bij de kwalificatiewedstrijden voor de eerste wereldbekerwedstrijden was ze razendsnel op de 3.000 meter.

Visser, de olympisch kampioene op de 5 kilometer, klopte in een direct duel Carlijn Achtereekte, die in Pyeongchang goud won op de 3 kilometer: 4.00,27 om 4.00,51. In de slotrit nestelde Antoinette de Jong zich met 4.00,29 tussen het tweetal.

Geen Wüst

Ireen Wüst greep naast een startbewijs voor de wereldbeker. Ze finishte als zesde in 4.03,41. "Ik heb gestreden voor wat ik waard was", vertelde Wüst na afloop. "Je moet echt kneiterhard rijden om je te plaatsen, maar hier was ik al bang voor."

Wüst pakte vrijdag wel een ticket voor de 1.500 meter. "Maar ik wil altijd meer en me overal voor plaatsen en het liefst dan ook nog winnen. Aan de andere kant is dit misschien ook wel goed, want nu wordt de keuze voor mij gemaakt. Zo'n schaatsweekend is dan niet te vol."

Visser was, net als haar teamgenoot Wüst, bang voor het hoge niveau. "Dat vond ik wel spannend, maar ik rijd altijd mijn eigen rit", aldus Visser. "Ik weet dat ik de langzaamste starter ben, dus ik moet uitgaan van mijn eigen kracht. Ik zat gelukkig heel mooi in mijn slag."

Anema verrast weer

Ook Reina Anema (4.01,80) en Melissa Wijfje (4.02,53) mogen het internationale circuit in. Grote verrassing in die top-5 was opnieuw Anema. De 26-jarige schaatsster verraste vrijdag ook al met een startbewijs op de 1.500 meter.

"Ik ben zelf ook heel verrast", vertelde Anema in Heerenveen. "Het is pieken op het juiste moment, maar ik ben ook een mens en geen robot. Dit is echt boven verwachting. Nu is de uitdaging of ik het kan volhouden tijdens die wereldbekers."

Anema: 'Dit is echt boven verwachting'

Anema reed bovendien twee dikke persoonlijke records. "De afgelopen jaren heb ik wel geleerd om op de juiste momenten te pieken. Nu is het afwachten of het op de wereldbeker ook zo gaat."

Ter Mors ook klasse apart op 500 meter

Jorien ter Mors, Sanneke de Neeling, Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Dione Voskamp verzekerden zich op de 500 meter van tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Op het ijs in Thialf reed Ter Mors veruit de snelste tijd: 37,99.

Ter Mors, die vrijdag al de 1.500 meter als snelste reed bij haar rentree op het ijs, was een klasse apart. Ze reed als enige schaatsster onder de 38 seconden.

Ter Mors zegeviert ook op 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Neeling, die zich vorig jaar niet wist te kwalificeren voor de eerste wereldbekerwedstrijden, klokte achter Ter Mors de tweede tijd (38,22). Michelle de Jong kwam na 38,25 over de streep, Leerdam noteerde 38,32 en Voskamp verraste met de vijfde tijd (38,37).

"Deze had ik niet verwacht", aldus Ter Mors na haar race. "Ik zag mijn tijd en ik had wel verwacht dat meer meiden onder de 38 seconden zouden rijden. Schijnbaar was ik erg goed. Dat had ik niet verwacht, maar ik reed wel gewoon lekker."

Ter Mors: 'Die tijd had ik zelf ook niet verwacht'

Ter Mors vertelde dat ze haar knie nog altijd voelt met schaatsen. "Die is niet genezen, maar ik kan er wel goed mee omgaan. Ik probeer 'm zo goed mogelijk te houden. Daarom wil ik een goede balans in mijn schema. Ik focus op de 500, 1.000 en 1.500 meter."

Primeur voor Voskamp en De Jong

Voskamp en De Jong, de wereldkampioene op de 1.000 meter bij de junioren, zullen voor het eerst deelnemen aan de wereldbeker.

Letitia de Jong greep net naast een wereldbekerticket. Ze finishte als zesde in 38,41. Ook Nederlands kampioene Janine Smit, die al 33 wereldbekerwedstrijden schaatste op de 500 meter, redde het niet. Ze eindigde als vijftiende in 38,97.

STER reclame