Beto O'Rourke
NOS NieuwsAangepast

Democraat Beto O'Rourke beëindigt presidentscampagne

Politicus Beto O'Rourke stopt zijn campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij probeerde namens de Democraten genomineerd te worden als de kandidaat die het tegen president Trump moet opnemen in november volgend jaar, maar kreeg daarvoor te weinig steun.

"Ik vind het niet makkelijk om mij erbij neer te leggen, maar het is me nu duidelijk dat deze campagne niet de middelen heeft om een succes te worden", schrijft hij.

De 47-jarige O'Rourke was een grote belofte van de Democraten, vooral nadat hij vorig jaar bijna een senaatszetel had bemachtigd in de conservatieve staat Texas. Maar de recordbedragen die hij toen van zijn achterban kreeg, bleven dit keer achterwege. Ook in de peilingen gooide hij geen hoge ogen.

In zijn toespraken uitte hij felle kritiek op president Trump. Bijvoorbeeld na het bloedbad in El Paso in augustus, waar een rechts-extremistische terrorist 22 mensen doodschoot. Volgens O'Rourke was dat een rechtstreeks gevolg van de anti-immigratieretoriek van Trump.

Trump reageerde een paar uur later op de aankondiging van O'Rourke, op een bijeenkomst in Mississippi. "Hij heeft opgegeven als een laffe hond", zei hij.

Met het vertrek van O'Rourke zijn er nog zeventien Democratische presidentskandidaten. Oud-vicepresident Joe Biden (76) en de senatoren Elizabeth Warren (70) en Bernie Sanders (78) vormen in de peilingen met ruime afstand de top 3.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl