Een geafrikaniseerde honingbij
NOS Nieuws

Nederlander gedood door bijen in Tanzania: 'Ze steken je met honderden tegelijk'

Een Nederlandse toerist is in Tanzania om het leven gekomen door een aanval van agressieve bijen. Drie Nederlanders liggen nog in het ziekenhuis, van wie een in kritieke toestand.

De slachtoffers waren in groepsverband op reis met reisorganisatie Sawadee. De groep van twintig Nederlanders was in het oerwoud aan het picknicken op het moment dat de bijen toesloegen.

Killer bees

Volgens Bastiaan Govers van Sawadee was er geen concrete aanleiding voor de aanval. "Ze staken uit het niets." Volgens nu.nl ging het mogelijk om Afrikaanse honingbijen, met hetzelfde gedrag als killer bees. Ze verplaatsen zich in een grote zwerm en steken snel.

Volgens Govers duurde de aanval langere tijd en werd iedereen gestoken. Een man die vaker reist met Sawadee, overleefde de aanval niet. Ook een andere reiziger werd zo vaak gestoken dat het levensbedreigend is.

Aangeslagen

De groep is naar de stad Dar es Salaam overgebracht. "Iedereen is nog erg aangeslagen", zegt Govers. Een deel wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. Een ander deel wacht tot de geplande terugvlucht, aanstaande zondag.

Iemand van de reisorganisatie is in Dar es Salaam om de slachtoffers bij te staan. Ook een artsenteam van SOS International is ingevlogen om de situatie te beoordelen.

"We hebben een calamiteit als deze nog nooit meegemaakt in Tanzania. Het is een avontuurlijke reis, maar zou niet risicovol moeten zijn", zegt Govers. De organisatie gaat in gesprek met de lokale autoriteiten om te kijken of het nog wel verantwoord is om daar in de toekomst nog heen te gaan.

Als je een nest verstoort, komen ze op je af en steken ze met honderden tegelijk.

Koos Biesmeijer, Naturalis

De honingbij die nu in Tanzania een Nederlander gedood heeft is dezelfde soort als wij hier hebben, zegt bijenexpert van Naturalis Koos Biesmeijer. Alleen gaat het bij ons om een ander ras.

"Wij hebben imkers. Die hebben er door de eeuwen heen een soort landbouwhuisdier van gemaakt. Wij hebben nu dus de gedomesticeerde variant. In Afrika leeft de wilde soort. Als je een nest verstoort, komen ze op je af en steken ze met honderden tegelijk." Hij denkt dat de Nederlandse groep in Tanzania een nest verstoorde zonder het te beseffen.

"Die bijen zijn daar heel defensief en nemen het normaal tegen beren of vogels op. Ze hebben zich heel goed aangepast. Als de eerste steekt laat deze een geur achter, zodat andere bijen weten waar ze heen moeten. Dat versterkt enorm snel." Het is niet ongewoon dat een zwerm bijen een mens doodt.

Geen Afrikaans klimaat

Door klimaatverandering komen er steeds meer insecten vanuit het zuiden naar Nederland, maar Biesmeijer denkt niet dat wij de killer bee hier binnenkort aantreffen. "Als het bij ons warmer wordt krijg je hier steeds meer dieren uit het zuiden, maar voor nu gaat het nog om Italiaanse of andere Zuid-Europese soorten. Maar het Afrikaanse klimaat hebben wij hier voorlopig nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl