Kamminga duikt als eerste Nederlander onder 59 seconden op 100 school Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij wereldbekerwedstrijden langebaan in het Russische Kazan heeft zwemmer Arno Kamminga een nieuw nationaal record op de 100 meter schoolslag gezwommen. Kamminga tikte aan in 58,98 en daarmee dook hij als eerste Nederlander ooit onder de 59 seconden.

Dat was echter niet voldoende voor het goud. De Rus Anton Sjoepkov tikte net iets eerder aan. Hij kwam tot 58,94 en vestigde daarmee eveneens een nieuw nationaal record.

Het zilver mocht de pret van Kamminga's toptijd niet drukken. "Het was heel close, maar het belangrijkste is dat die 58 op de klokken kwam. Ik kan het eigenlijk nog niet geloven. Ik wilde dit heel graag en al heel lang", aldus de opgetogen zwemmer.

Toussaint wint

In Kazan zwom Kira Toussaint naar de overwinning op de 50 meter rugslag. De Nederlandse finishte in een tijd van 27,89.

Toussaint zwemt naar winst in Kazan Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De voor eigen publiek zwemmende Maria Kameva werd tweede (27,95), voor de Braziliaanse Etiene Medeiros (28,12).

Toussaint verbeterde vorige week in Berlijn nog een bijzonder record. Op de 200 meter rugslag was ze een halve seconde sneller dan de beste tijd van haar moeder: voormalig olympisch zwemkampioene Jolanda de Rover.

Daarna zwom ze ook een nieuw nationaal record op dezelfde afstand op de kortebaan. Ook op de 100 meter rugslag verbeterde Toussaint half oktober haar nationale record.

STER reclame