ANP

Door een fout van het Openbaar Ministerie is een voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie ontslagen van strafrechtelijke vervolging. Vincent L. (46) werd verdacht van betaalde seks met een jongen van 16.

Hij was tot zijn schorsing en ontslag in 2017 plaatsvervangend hoofdofficier bij het functioneel parket in Amsterdam. Dat is een onderdeel van het Openbaar Ministerie waar complexe zaken op het gebied van milieu, economie en fraude worden onderzocht.

De zaak tegen L. was in eerste instantie in behandeling bij twee officieren van justitie van het Amsterdamse parket. Omdat de verdachte en de officieren werkten in hetzelfde arrondissement, verwees de Hoge Raad de zaak naar een andere rechtbank, namelijk die in Den Haag.

Haagse officieren van justitie moesten de vervolging oppakken om een onpartijdige berechting van L. te garanderen, maar dat is niet gebeurd: het OM liet Amsterdamse officieren als plaatsvervangend officieren in Den Haag aan de zaak werken. Een rechter in Den Haag heeft nu bepaald dat dat niet mag en als gevolg daarvan mag Vincent L. niet meer vervolgd worden.

Het Openbaar Ministerie gaat tegen het besluit in hoger beroep.

STER reclame