De KNVB grijpt hard in na herhaaldelijke geweldplegingen op de amateurvelden ProShots

De KNVB neemt steeds hardere maatregelen om geweld op de amateurvelden te bestrijden. Twee Utrechtse clubs hebben om die reden nu te horen gekregen dat ze vanaf komend weekend met geen enkel team meer mogen deelnemen aan de competitie vanwege meerdere ernstige delicten.

Het gaat om DWSV en SVA Papendorp. Laatstgenoemde club bereikte onder de naam Magreb '90 nog de landelijke derde divisie, maar kwam in de problemen omdat niet aan de licentievoorwaarden werd voldaan.

DWSV speelt op zijn beurt in de kelder van de amateurs. Afgelopen weekend ontspoorde een Utrechts onderonsje met Rivierwijkers, waarin vijf rode kaarten werden gegeven. De scheidsrechter moest naar eigen zeggen rennen voor zijn leven en haalde later onder politiebegeleiding zijn spullen op bij het sportpark. Ook bij Papendorp werd een arbiter belaagd.

Hulp geboden

Beide clubs werden al extra goed in de gaten gehouden, waarna de bond een zogeheten 'contract risico-aanpak' met de verenigingen opstelde. De bond heeft beide clubs de laatste jaren veel hulp geboden, maar zet na deze nieuwe schending van de afspraken een streep door hun KNVB-lidmaatschap.

Sinds de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zeven jaar geleden staat het terugdringen van geweldsdelicten hoog op de agenda bij de bond. De KNVB mag sinds dit seizoen zelf ingrijpen, zonder eerst weken op het oordeel van een onafhankelijke tuchtcommissie te hoeven wachten.

STER reclame