Mark Diemers plukt de bal uit de lucht
NOS Voetbal

Fortuna bekert verder na enorme ADO-misser, emoties bij winnend Utrecht

Fortuna Sittard en FC Utrecht hebben zich verzekerd van een plek bij de laatste 32 in het KNVB-bekertoernooi. Fortuna versloeg ADO Den Haag (3-0), terwijl de Utrechters zich niet lieten verrassen bij Excelsior '31 (1-4).

Erik Falkenburg presteerde het in Sittard om tijdens de openingsfase voor een leeg doel over te schieten en die onwaarschijnlijke misser kwam ADO na rust duur te staan.

Aan de hand van regisseur Mark Diemers trokken de Limburgers het duel naar zich toe. De middenvelder trapte zelf vanaf de stip de 1-0 binnen, nam de corner die door Vitalie Damascan fraai binnen werd gekopt en zette de aanval op waaruit Agim Zeka zijn eerste treffer voor de club maakte.

Over negen dagen ontmoeten beide clubs elkaar opnieuw in Sittard. Dan strijden ze om belangrijke punten om weg te raken uit de degradatiezone in de eredivisie.

FC Utrecht

Eerder op de avond won FC Utrecht al eenvoudig bij Excelsior '31. In de laatste seizoenen sneuvelden onder meer Excelsior en Willem II in Rijssen, maar mede door een misser van Hakim Ezafzafi voor een praktisch leeg doel kwamen de amateurs dit keer geen moment in de buurt van een stunt.

Emoties bij Simon Makienok na zijn treffer voor FC Utrecht

Utrecht stond toen al met 2-0 voor, door een treffer in twee instanties van Leon Guwara en een penalty van Adam Maher. Issah Abass ontnam de thuisclub na rust de laatste hoop, voordat Hielke Penterman de eer redde.

Emoties bij Makienok

Bij FC Utrecht maakte Simon Makienok na dertien maanden blessureleed zijn rentree. De boomlange Deen (2,01 meter) verscheen door fysieke ongemakken nog geen enkel eredivisieduel aan de aftrap sinds zijn komst ruim twee jaar geleden.

Makienok was het middelpunt van de Utrechtse vreugde toen hij de eindstand op het bord zette, waarna hij zichtbaar geëmotioneerd was.

Restant eerste ronde KNVB-beker

Excelsior '31 - FC Utrecht 1-4
Fortuna Sittard - ADO Den Haag 3-0

Voor FC Utrecht was het treffen met de derdedivisionist een soort strafwerk voor de beschamende Europese uitschakeling door Zrinjski Mostar. Als de Domstedelingen zich hadden geplaatst voor de groepsfase in de Europa League, zouden ze net als Ajax, PSV, AZ en Feyenoord in de eerste ronde vrijgesteld zijn geweest.

Eerder al plaatsten 26 clubs zich voor de tweede ronde. De loting is aanstaande zaterdag.

Geplaatst voor tweede ronde

Eredivisie Eerste divisie Tweede divisie Derde divisie
Ajax SC Cambuur Katwijk Groene Ster
Feyenoord FC Eindhoven IJsselmeervogels Sparta Nijkerk
AZ FC Dordrecht Spakenburg OFC
PSV Telstar GVVV ODIN'59
FC Groningen Go Ahead Eagles SteDoCo
FC Twente Excelsior
Sparta Rotterdam TOP Oss
FC Utrecht NAC Breda
PEC Zwolle Roda JC
Heracles Almelo
Heerenveen
Willem II
Fortuna Sittard
Vitesse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl