De eerste Bostonians liepen vandaag al vroeg met rode hoorns en duivelmaskers door de straten van de Oost-Engelse havenstad. Etalages zijn bedekt met spoken en pompoenen, maar dit is niet de Halloween die hoofdraadslid Aaron Spencer zich had voorgesteld. "Ik kan niet geloven dat we nog steeds verzeild zitten in deze bende. Vandaag had het moeten gebeuren, we hadden uit de Europese Unie moeten zijn."

Spencer is blij dat hij op 12 december weer naar de stembus mag. "Er moeten heel snel knopen worden doorgehakt, de onzekerheid heeft lang genoeg geduurd." Naast zijn functie als raadslid werkt de 28-jarige op een golfbaan van een hotel in de stad. "Hier kom je niet zo snel een remainer tegen. En als iemand dat wel is, geeft hij het niet snel toe", lacht hij.

Aaron Spencer op de golfbaan NOS / Jeroen Bosch

Boston ligt op zo'n drie uur rijden ten noorden van Londen en telt ongeveer 70.000 inwoners. Op 23 juni 2016 stemde 75,6 procent van de mensen hier voor het vertrek uit de Europese Unie.

De voedselprijzen in de lokale supermarkten zijn erg laag, waardoor boeren goedkope werknemers moeten vinden. Het plukken, inpakken en vervoeren van groenten en bloemen wordt daarom voornamelijk gedaan door Oost-Europeanen. De meeste komen uit Polen, Litouwen, Rusland, Roemenië en Bulgarije.

Hun invloed is duidelijk aanwezig in het straatbeeld van de stad. Een groot deel van de winkels zijn off license European markets, waar voornamelijk alcohol wordt verkocht en de voertaal Russisch of Pools is.

Een Europese supermarkt in Boston NOS / Jeroen Bosch

De vloedstroom aan migranten is in 2004 begonnen, legt Spencer uit. "Toen kwamen er tien nieuwe lidstaten in de Europese Unie, waardoor er ongecontroleerd duizenden mensen uit Oost-Europa naar Boston kwamen. In amper tien jaar tijd is onze bevolking met bijna 20 procent gegroeid. Daardoor is de stad overbevolkt geraakt."

Volgens hem is dit de belangrijkste reden waarom mensen leave hebben gestemd. "Er zijn simpelweg niet genoeg scholen, ziekenhuizen en artsen. Normaal duurde het twee uur voordat ik een huisarts kon zien, nu duurt het drie tot vier weken. De overheid moet brexit zo snel mogelijk oplossen en zich gaan focussen op andere zaken. Na de verkiezingen moet er echt meer geld deze kant op komen, zo kan het niet langer."

Anton Dani in zijn café NOS / Jeroen Bosch

Een van de vele immigranten in de brexit-hoofdstad, zoals Boston wordt genoemd, is Anton Dani. De 52-jarige café-eigenaar is geboren in Marokko, opgegroeid in Frankrijk en 25 jaar geleden naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd.

Ondanks zijn eigen migratieachtergrond en de Poolse identiteit van zijn vrouw, is Dani pro-brexit. Toen hij 11 jaar geleden naar Boston verhuisde, had hij nooit verwacht dat hij de eerste burgemeester van de stad zou worden die niet in het Verenigd Koninkrijk is geboren.

Volgens Dani, die in mei dit jaar is verkozen, is de integratie in Boston belabberd. "Soms voelt het helemaal niet alsof ik in het Verenigd Koninkrijk woon", legt hij uit. "Op straat hoor je helemaal geen Engels meer, mensen weigeren simpelweg om de taal te leren. Dat is een heel groot probleem en de voornaamste reden waarom er hier massaal leave is gestemd."

Op 12 december gaat het Verenigd Koninkrijk weer naar de stembus. Dat heeft het Britse Lagerhuis afgelopen dinsdag besloten. Zo werd de uitslag van de stemming bekendgemaakt:

Britse Lagerhuis stemt in met vervroegde verkiezingen

Hoe kijken Dani en Spencer aan tegen de aankomende verkiezingen? De burgemeester weet nog niet op wie hij gaat stemmen op 12 december. "Ik ben eigenlijk al het vertrouwen in landelijke politici kwijt. Het enige waar ze het over eens zijn, is dat ze het oneens zijn."

"Hoe weet je nog of ze de waarheid spreken?", vervolgt Dani. "Veel mensen in Boston voelen zich verraden. Het Britse parlement heeft de afgelopen 3,5 jaar allerlei beloftes gedaan, maar ze maken er helemaal niets van waar. We zijn nog geen stap verder."

Ook raadslid Spencer heeft weinig vertrouwen dat de verkiezingen veel gaan veranderen. "Ik zal zelf altijd gebruik maken van mijn stemrecht, maar ik ben bang dat veel mensen het laten afweten. Dat is vaak zo bij tussentijdse verkiezingen. Ik hoop alleen dat mensen toch inzien dat ze juist nu hun stem moeten laten horen, maar ik betwijfel het."

Op de interactieve pagina hieronder kun je nog eens in de hele brexit-geschiedenis duiken. En je bepaalt zelf hoe gedetailleerd je die tijdlijn voorgeschoteld wil krijgen:

De grote brexit-tijdlijn

STER reclame