Reddingswerkers staan bij het wrak van de trein
NOS NieuwsAangepast

Zeker 71 doden na brand in Pakistaanse trein

Bij een brand in een trein in Pakistan zijn zeker 71 mensen om het leven gekomen. Volgens Pakistaanse autoriteiten was een illegaal meegebracht gasfornuis oorzaak van de brand.

De gasfles van het fornuis ontplofte toen passagiers aan boord van de rijdende trein ontbijt aan het maken waren. Er raakten tientallen mensen gewond, van wie er meerdere nog in levensgevaar zijn.

De meeste mensen kwamen om het leven toen ze in paniek van de rijdende trein sprongen, die toen door de oostelijke provincie Punjab reed. De passagiers reisden van Karachi naar Rawalpindi. Velen waren mogelijk op weg naar een religieuze conferentie.

De brand heeft drie wagons van de trein verwoest, zoals in deze video te zien is:

Veel doden in brandende trein Pakistan

Het vuur verspreidde zich waarschijnlijk extra snel door de olie waarmee werd gekookt, zegt correspondent Aletta André. Hoewel illegaal, is het volgens André gebruikelijk dat armere Pakistani tijdens treinreizen hun eigen ontbijt maken. "Vooral tijdens lange ritten, aan boord van nachttreinen."

Na de ramp zetten enkele overlevenden overigens wel vraagtekens bij een kookongeluk als reden voor de brand. Ze dachten eerder aan kortsluiting in het elektronische systeem van de trein, zeiden ze tegen lokale media.

De Pakistaanse premier Imran Khan liet op Twitter weten "diep bedroefd" te zijn door de treinramp. Hij heeft meteen een onderzoek naar de oorzaak ingesteld.

Pakistan wordt vaker getroffen door treinrampen. Meestal is dan het verouderde spoornetwerk de oorzaak. Het spoor stamt uit de Britse koloniale tijd en is sterk verouderd. In 2007 vielen er nog 40 doden toen een trein spontaan ontspoorde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl