Kees Driehuis op een foto uit 2008 Hollandse Hoogte / Edwin Janssen

Lief, grappig en intelligent. Dat is het eerste waar Zembla-eindredacteur Manon Blaas aan denkt bij Kees Driehuis. Vandaag werd bekend dat de 67-jarige journalist en televisiepresentator is overleden. Driehuis was in 1995 oprichter van het informatieve televisieprogramma, waar Blaas nu dus eindredacteur van is. "Voor mij zal Zembla nooit meer hetzelfde zijn", zegt ze in het radioprogramma Nieuws en Co.

Toen de redacteuren van het programma vanmorgen het nieuws hoorden, zijn ze direct bij elkaar gekomen om Driehuis te herinneren en om over hem te praten, vertelt Blaas. "Hij was mijn mentor, mijn leermeester. Ik heb heel veel van hem geleerd. Ik was researcher en op een gegeven moment bedacht Kees dat ik ook kon gaan maken. Toen bedacht hij dat ik adjunct-eindredacteur kon worden. Allemaal dingen waar ik zelf niet mee bezig was. Op een dag als vandaag moet ik daar steeds aan denken."

Toch was het niet alleen maar droevigheid, zegt Blaas. "We hebben net ook even gelachen om Kees. Om hoe hij was, om hoe hij deed. Hij was heel gevat en ad rem. Hij was echt een ongelooflijk grappige man. Dat is heel belangrijk, ook op de werkvloer, omdat humor relativeert. Dat heb je nodig als je in de stress zit, als de deadline nadert of als iets niet lukt. Zo willen we hem natuurlijk ook herinneren, als die grappige, vrolijke en humoristische man. Dat is allemaal onlosmakelijk met hem verbonden."

Bij het grote publiek was Kees Driehuis vooral bekend van de kwis Per Seconde wijzer, maar hij heeft meer gedaan op de Nederlandse televisie. Een overzicht:

Kees Driehuis (1951 - 2019) had Per Seconde Wijzer graag nog een paar jaar gepresenteerd

Die humor herinnert presentator Erik Dijkstra ook. Hij heeft met Driehuis veel samengewerkt voor het televisieprogramma De Strijd. Driehuis was eindredacteur van dat programma en Dijkstra presenteerde het.

De Strijd ging over de geschiedenis van de arbeiders in Nederland. Een programma dat echt bij Kees Driehuis past, zegt Dijkstra. "Kees durfde ook anno nu nog links te zijn. Met die serie wilde hij een stem geven aan mensen die vaak in de geschiedenis niet zo'n hele grote rol spelen", zegt Dijkstra in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

"Hij was een ontzettend lieve man", vervolgt Dijkstra. "Hij was ook een ontzettend goede eindredacteur. Als eindredacteur was hij pittig, hij kon ook legendarisch kwaad worden, maar dat was altijd met een reden. Het was een man die altijd het hart op de goede plaats had."

Dijkstra was dan ook vereerd toen Driehuis hem vroeg om aan De Strijd mee te werken. "Ik vond het bijzonder om met hem samen te werken omdat ik al naar hem keek toen ik ooit als klein jongetje van 12 naar Per Seconde Wijzer keek, en hij dat toen al presenteerde."

"Ik ben vandaag niet alleen een collega verloren, maar ook een hele goede vriend, want dat was Kees van mij."

Manon Blaas, eindredacteur bij Zembla

Vorig jaar nam Dijkstra de presentatie van die kwis over, nadat Driehuis het programma bijna 30 jaar had gepresenteerd. "Tot op de dag van vandaag is dat buitengewoon moeilijk. Ik vond dat Kees het subliem deed. Hij moest op een gegeven moment afscheid nemen en toen werd ik gevraagd of ik het wilde doen. Maar er gaat geen opnamedag voorbij dat het niet over Kees Driehuis gaat."

Een lange staat van dienst als presentator dus, maar volgens Zembla-eindredacteur Manon Blaas heeft Kees Driehuis ook veel betekend voor de journalistiek in Nederland. "Hij heeft onderzoeksjournalistiek binnen onze omroep op de kaart gezet, maar ik denk ook op de Nederlandse televisie."

Blaas prijst Driehuis als een geëngageerd journalist. "Hij was heel bevlogen, betrokken, niet bang, en oprecht verontwaardigd over misstanden en onrecht. Hij had oog voor het grote verhaal, voor de macht die gecontroleerd moest worden, maar ook voor de mens die in de verdrukking zit. Heel sociaal dus, dat is typisch Kees. Ik denk dat ik hem zo het beste kan omschrijven."

"Ik heb vandaag niet alleen een collega verloren, maar ook een hele goede vriend, want dat was Kees van mij."

STER reclame