NOS NieuwsAangepast

Enzymen in veevoer moeten helpen bouw weer vlot te trekken

Het kabinet wil dat boeren hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan zijn toegevoegd. De dieren stoten dan minder stikstof uit, en de vrijgekomen 'stikstofruimte' kan gebruikt worden om bouwprojecten die stil liggen weer op gang te brengen.

Ingewijden bevestigen dat dat een van de maatregelen is die het kabinet wil nemen om uit de stikstofcrisis te komen. Er wordt gewerkt aan een pakket met allerlei verschillende maatregelen, die snel resultaat moeten opleveren.

De enzymen, die aan het bestaande veevoer kunnen worden toegevoegd, worden geproduceerd door het chemiebedrijf DSM Nederland. Volgens deskundigen levert het op korte termijn een stikstofwinst op van minimaal 10 procent. De melkveehouderij is de grootste bron van stikstofvervuiling.

Melkafgifte

Invoering kan binnen een week, zegt een ingewijde. Volgens DSM hebben de enzymen geen negatieve gevolgen voor de melkafgifte en gaat het voer er niet anders door smaken. Maar in de mest die de koeien uitscheiden zit wel minder stikstof. Toevoegingen aan veevoer zijn overigens heel normaal in de sector. Zo brengt DSM volgend jaar ook een poeder op de markt dat de hoeveelheid methaan in koeienadem vermindert.

Door de toegevoegde enzymen is het veevoer wel duurder, maar het kabinet wil die kosten wel dragen als het stikstofruimte oplevert. Voor de komende tijd worden de kosten geraamd op enige tientallen miljoenen euro's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl