NOS Nieuws

Minister Hoekstra: plannen voor EU-begroting niet rechtvaardig en onacceptabel

De gevolgen van de door de Europese Commissie voorgestelde meerjarenbegroting van de EU zijn onacceptabel, zegt minister Hoekstra van Financiën.

Nederland gaat niet zoveel meer betalen aan Europa als is voorgesteld, zegt de minister in Rome, waar hij is voor besprekingen, tegen NOS-correspondent Mustafa Marghadi. "Dit is niet redelijk en niet aanvaardbaar".

De Financial Times en het Financieele Dagblad berichtten gisteren over het begrotingsvoorstel van de Europese Commissie. Volgens dat voorstel zouden de kosten voor ons land de komende jaren met meer dan 60 procent stijgen. In 2020 is de bijdrage aan Europa nog 8 miljard euro. In 2027 zou dat opgelopen kunnen zijn tot 13 miljard.

De commissie deed het voorstel in mei. De commissie wil onder meer een verhoging van de Europese begroting. Nettobetalers als Nederland en Duitsland hadden al eerder laten weten dat ze dit onacceptabel vinden en dat de begroting 1 procent van het Europese bruto nationaal product moet blijven.

Daarmee is het voorstel vrijwel onhaalbaar, want de meerjarenbegroting 2021-2027 wordt voor 1 januari 2021 bij unanimiteit vastgesteld door de Europese raad, waarin de regeringsleiders van alle EU-landen zitten.

Wij zullen hier niet mee akkoord gaan

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie ontstaat een gat van miljarden euro's. De 27 andere lidstaten zullen dat moeten opvullen.

De commissie wil bovendien meer geld vrijmaken voor zaken als digitale veiligheid, migratie en grenscontroles.

Nu al betalen Nederlanders volgens Hoekstra een hoog bedrag: zo'n 400 euro per persoon per jaar. "Wij zullen met deze plannen dus niet akkoord gaan", aldus Hoekstra die voor een kleinere en meer moderne begroting pleit.

Tijdens de beschouwingen in de Eerste Kamer werd premier Rutte door senator Otten gevraagd of Nederland van plan is een veto uit te spreken. Daarop antwoordde Rutte dat hij een veto "altijd zo'n zwak eindpunt vindt. We gaan eerst met de vijf landen die het met ons eens zijn kijken wat we kunnen bereiken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl