ANP

Het in acute financiële nood verkerende Roda JC lijkt te worden gered. Lokale ondernemers uit Kerkrade en omgeving willen een garantstelling van 900.000 euro regelen voor de voetbalclub. Als ze dat niet lukt, staat eigenaar Frits Schrouff garant voor het tekort. Dat bevestigt Schrouff, die al jarenlang grootaandeelhouder van de club is, aan L1.

Schrouff heeft volgens de regionale omroep de licentiecommissie van de KNVB op de hoogte gesteld van de constructie. Zijn handtekening staat ook al op papier, voor het geval het de ondernemers niet is gelukt om de financiering op tijd rond te krijgen.

Roda JC moest de afgelopen avond nog bij de KNVB een bankgarantie van ruim 9 ton overleggen waarmee het tekort op de begroting van dit seizoen wordt opgevuld. Het is nog niet duidelijk of dat is gelukt. De voetbalbond had gezegd geen uitstel te verlenen.

Als Roda de garantstelling niet rond heeft gekregen, dreigen sancties. Die kunnen variëren van het in mindering brengen van drie punten in de competitie tot het intrekken van de licentie. Begin deze maand kreeg Roda al drie punten in mindering en twee boetes voor het overtreden van de licentieregels.

Horecaondernemer

De lokale ondernemers zouden samen 80 procent van de aandelen in handen willen krijgen. Onder hen zijn ook ICT'er Stijn Koster en horecaondernemer Roland Hogenelst. Zij waren eerder al in beeld als mogelijke investeerders, maar lieten toen weten niet alleen te willen instappen.

In een poging de financiële problemen het hoofd te bieden, voerde de club de afgelopen periode gesprekken met meerdere overnamekandidaten. Zo waren er gesprekken met twee Russen: Michail Ponomarev en Aleksej Korotajev. Die laatste bezit 20 procent van de aandelen, maar mag Dubai niet verlaten in afwachting van een rechtszaak.

Mexicaan

Even leek de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega de club te redden maar ook dat liep op niets uit. Begin deze maand werd hij door supporters het stadion uit gezet. Ze waren boos omdat hij zijn financiële beloftes niet zou zijn nagekomen.

Afgelopen weekend zei ook horecaondernemer Hogenelst dat hij afhaakte. De eigenaar van de La Cubanita-keten gold als een kansrijke overnamekandidaat, maar hij trok zich terug. "De organisatorische en financiële problemen zijn voor ons te groot om te dragen", liet hij zaterdag weten. Daarvan is hij kennelijk nu teruggekomen.

STER reclame