NOS NieuwsAangepast

EU geeft Britten brexit-uitstel tot 31 januari

De Britten krijgen van de Europese Unie uitstel van de brexit tot 31 januari. Als de regering-Johnson het Lagerhuis eerder meekrijgt kan het ook eerder, meldt voorzitter Tusk van de Europese Raad op Twitter.

Het uitstel betekent dat 31 oktober als brexit-datum definitief van tafel is. Premier Johnson, gedwongen door het Lagerhuis, had de EU deze maand verzocht om uitstel. Van harte ging dat niet: hij weigerde bijvoorbeeld zijn handtekening onder het document te zetten. Johnson heeft tot nu toe altijd gezegd dat 31 oktober heilig is, en dat het Verenigd Koninkrijk dan hoe dan ook uit de EU gaat.

Met name Frankrijk leek aanvankelijk van plan om geen uitstel toe te staan. Maar vanochtend zei de Franse minister van Europese Zaken Amélie de Montchalin dat het perspectief van verkiezingen in het VK uitstel rechtvaardigt.

Voorwaarden

De 27 EU-landen die straks overblijven stellen wel voorwaarden aan het uitstel. Zo zal er niet opnieuw worden onderhandeld over het brexit-akkoord dat premier Johnson heeft gesloten met de EU. Die voorwaarde is overigens ook eerder gesteld, maar daar hielden de EU en het VK zich allebei niet aan.

Het is de derde keer dat er uitstel komt voor de brexit, die oorspronkelijk 29 maart had moeten plaatsvinden.

Op de interactieve pagina hieronder kun je nog eens in de hele brexit-geschiedenis duiken. En je bepaalt zelf hoe gedetailleerd je die tijdlijn voorgeschoteld wil krijgen:

Premier Rutte zegt over het uitstel dat het "gegeven de situatie het beste is om te doen".

"Bij een ongeordende brexit heeft niemand baat, de schade voor de economie zou enorm zijn", aldus de premier na afloop van het wekelijkse coalitieberaad.

Lagerhuis debatteert over verkiezingen

Later vandaag komt het Lagerhuis bijeen om te stemmen over nieuwe verkiezingen. Johnson wil die op 12 december houden. Hij heeft een tweederdemeerderheid nodig en het lijkt erop dat hij onvoldoende steun gaat krijgen.

De grootste oppositiepartij, Labour, zegt officieel dat ze niet willen instemmen met verkiezingen zolang een no deal-brexit niet helemaal van tafel is. Maar volgens correspondent Tim de Wit spelen peilingen ook een rol: "De conservatieven staan op zo'n 40 procent, Labour op 23 procent. Dat is een enorm gat. Binnen Labour wordt ook wel geklaagd dat Corbyn niet de juiste leider is om de verkiezingen mee in te gaan."

Als Johnsons voorstel het vandaag niet haalt, komt de oppositie morgen met een nieuw plan. De Schotse nationalisten (SNP) en de Liberaal-democraten willen stemmen over een wet om te omzeilen dat er voor nieuwe verkiezingen een tweederdemeerderheid nodig is. Die fixed term parliaments act werd in 2011 van kracht; daarvoor mocht een Britse premier op elk moment nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Week vol goocheltrucs

Die oppositiepartijen willen overigens niet Johnsons 12 december als verkiezingsdag, maar 9 december. "Dat heeft ermee te maken dat Johnson nog zou kunnen schuiven. Er is zoveel wantrouwen tussen de partijen, niemand vertrouwt elkaar", zegt De Wit.

Correspondent Tim de Wit verwacht "een week vol goocheltrucs". Om te voorkomen dat de Britten er zonder akkoord uitgaan op 31 oktober moet er wel wat gebeuren, benadrukt hij. Om eraan toe te voegen: "Als brexit ons één ding geleerd heeft, is dat het nooit te voorspellen valt wat er gaat gebeuren. Vraag je me nu, wat gebeurt er komende week... Ik zou er nog geen goedkope fles wijn op willen zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl