De F-35 op de Luchtmachtdagen in Volkel dit jaar
NOS Nieuws

Eerste Nederlandse JSF maakt donderdag een ererondje

Het eerste Nederlandse F-35-gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), komt donderdag aan op vliegbasis Leeuwarden. Dat wordt meteen gevierd met een flyby, een soort ererondje waar ook de gestationeerde F-16's - de voorganger van de JSF - aan meedoen.

De vliegbasis verwacht een drukke dag en veel publiek, zegt commandant Stallmann tegen Omrop Fryslân. Er komen naast spotters ook ongeveer 2500 gasten op af, onder wie mensen van defensie, politici en omwonenden. Voor spotters zijn speciale plekken en parkeerplaatsen ingericht.

Dennis Luyt, Commandant Luchtstrijdkrachten, verheugt zich op donderdag:

Nederland heeft 46 F-35-toestellen besteld bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Ze vervangen uiteindelijk alle F-16's op de Friese basis en de vliegbasis in het Brabantse Volkel.

De eerste Nederlandse JSF rolde begin dit jaar van de band in Texas. Dat is niet hetzelfde toestel dat donderdag in Leeuwarden aankomt. Dat is in Italië gemaakt. Later dit jaar wordt er nog een F-35 naar Nederland gevlogen. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht is het de bedoeling dat er daarna elk kwartaal een bij komt.

Bekijk hier de beelden van de feestelijke onthulling in Texas in januari:

De 'doop' van de derde F-35 van de Nederlandse luchtmacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl