Een demonstrant vraagt om het aftreden van de Catalaanse regiopresident Torra AFP

In Barcelona hebben tienduizenden Catalanen meegelopen in een mars tegen onafhankelijkheid van Catalonië. In de afgelopen twee weken waren er vooral demonstraties voor onafhankelijkheid.

De pro-Spaanse organisatie Societat Civil Catalana had de demonstratie georganiseerd. Volgens de politie waren zo'n 80.000 mensen op de mars afgekomen, maar volgens de demonstranten waren het er veel meer. De organisatie is tegen de onafhankelijkheid van Catalonië en demonstreert met de slogan: "Voor de eendracht, voor Catalonië: Genoeg!"

"Het was erg druk", zegt correspondent Rop Zoutberg, die in Barcelona is. "Je ziet in de peilingen dat ongeveer de helft van de Catalanen voor onafhankelijkheid is, de andere helft is ertegen. De groep die tegen is, zie je weinig. Maar nu zagen we er toch wel heel veel."

Na afloop liep een deel van de demonstranten door naar het hoofdbureau van de politie. "Ze brachten bloemen naar de politieagenten, die juist de afgelopen dagen zo belaagd werden. Mensen wilden op de foto met ze, ze werden toegejuicht", zegt Zoutberg.

Op deze beelden is het applaus voor de agenten te zien. (Beeld: Carlijn Teeven)

Demonstranten tegen onafhankelijkheid Catalonië juichen agenten toe

Eerder protest

Gisteren was er nog een massale vreedzame demonstratie vóór de Catalaanse onafhankelijkheid. Uiteindelijk eindigde die 's avonds alsnog in geweld, toen gemaskerde demonstranten stenen en flessen begonnen te gooien naar de politie. Volgens de Spaanse politie raakten 46 mensen gewond.

Het geweld in Catalonië laaide de afgelopen twee weken op. Aanleiding waren de celstraffen tot 13 jaar die negen Catalaanse separatistische leiders kregen opgelegd. Volgens het Spaanse hooggerechtshof zijn de Catalaanse politiek leiders schuldig aan opruiing rond het referendum voor Catalaanse onafhankelijkheid in 2017.

STER reclame