Over een ding waren spelers en bondscoach het zaterdag na het eerste van twee olympische kwalificatieduels tegen Pakistan het eens: in de beslissende wedstrijd voor Oranje om een olympisch startbewijs in Tokio moet het een stuk beter dan bij de 4-4 uit het eerste duel.

"We speelden ver beneden ons peil", gaf bondscoach Max Caldas zaterdag toe na de bedroevende wedstrijd van Oranje, die op het nippertje een gelijkspel opleverde.

De ploeg van Caldas kan zich zondag geen tweede zeperd veroorloven. Het is alles of niets voor Oranje, dat zich vooraf al rijk rekende met twee thuisduels in Amstelveen.

Verrassing

Oranje geldt nog steeds als grootmacht in de hockeywereld. Pakistan is dat al jaren niet meer, maar was zaterdag in het uitverkochte Wagener Stadion wel de verrassing. Oranje kreeg geen grip op de Pakistaanse strafcorner en speelde zelf zo slordig dat het eigenlijk een wonder was dat er uiteindelijk 4-4 op het scorebord stond.

Een benutte strafcorner van Mink van der Weerden voorkwam een blamage tegen de nummer zeventien van de wereld, die het afgelopen jaar amper een fatsoenlijke wedstrijd op niveau speelde.

Hardheid

"We misten een bepaalde mate van hardheid, waardoor we in de problemen kwamen. Alles was bij ons een twijfelgeval: balaannames, duels, de twee corners", vond Caldas, die zich tijdens het eerste deel van het tweeluik luidruchtig aan de zijlijn meldde.

Het publiek geloofde zaterdag de ogen niet. Nederland kwam achter, herstelde zich in het tweede kwart met twee treffers, maar zag Pakistan vervolgens weer gelijkmaken en zelfs weer twee keer op voorsprong komen.

"We hebben ons twee weken helemaal voorbereid op de duels met Pakistan, maar hebben het plan niet goed uitgevoerd. We voerden alles slecht uit", constateerde aanvoerder Billy Bakker.

Strafcorner

Nederland speelde slordig, was niet scherp en had geen enkel oog voor de strafcorner(varianten) van Pakistan. Alsof de ploeg niets wist van de tegenstander. Dat laatste betwistte Caldas. Hij en zijn ploeg hadden in zijn ogen meer dan voldoende informatie.

Daar was in het veld weinig van terug te zien. Bakker stak de hand in eigen boezem. "Met deze kwaliteit moeten wij veel meer brengen", keek hij al naar de tweede, beslissende confrontatie met Pakistan. "Zo'n wedstrijd als deze mag ons niet overkomen. We moeten zelf in de spiegel kijken. Simpel zat. Als we vandaag verliezen is het klaar. We moeten winnen."

STER reclame