Hockeyers moeizaam gelijk tegen Pakistan, zondag beslissing olympisch ticket

Hockeyers ontsnappen aan nederlaag tegen Pakistan

De Nederlandse hockeyers zullen zondag alles uit de kast moeten halen om de Olympische Spelen in Tokio te halen. De ploeg van bondscoach Max Caldas, nummer drie van de wereld, ontsnapte zaterdag in de slotseconde aan een verrassende nederlaag in de eerste van twee olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan: 4-4. Zondag is het beslissende duel, opnieuw in Amstelveen. De tweestrijd is de enig overgebleven manier voor Oranje om de Spelen te halen.

Pakistan is in de hockeywereld een grootmacht van weleer. De Aziaten maakten de afgelopen jaren een vrije val op de wereldranglijst en verloren in de aanloop naar de confrontaties met Oranje twee keer dik van Duitsland. In Amstelveen bleek het team nog steeds aardig te kunnen hockeyen.

Gespannen

Nederland, dat na tien maanden afwezigheid Valentin Verga en Robbert Kemperman zag terugkeren in de ploeg, begon gespannen aan het duel in volgepakte Wagener Stadion. En het werd aan Oranje-zijde niet beter toen de eerste aanvallende actie van Pakistan meteen een treffer opleverde.

De nummer zeventien van de wereld kreeg na vijf minuten een strafcorner en Ali Mushabar pushte de bal hard langs doelman Maurits Visser, die de nog niet fitte Pirmin Blaak verving.

Visser werd laat opgeroepen omdat tweede keeper Sam van der Ven door een liesblessure niet inzetbaar was. De 0-1 zorgde voor nog meer onrust aan Nederlandse zijde. De twee strafcorners die de ploeg van Max Caldas forceerde, liepen op niets uit.

In het tweede kwart startte Oranje beter en kreeg het hulp van Pakistan. Doelman Ali Amjad torpedeerde onnodig Terrance Pieters en Mink van der Weerden was koelbloedig bij de strafbal: 1-1. Nog geen minuut later haalden bijna 6.000 toeschouwers in Amsterdam opgelucht adem toen Bjorn Kellerman met een geweldige backhand de 2-1 maakte.

Oranje leek van de stress bevrijd, kreeg nog kansen op 3-1, maar zag nog voor de rust Pakistan weer langszij komen. De tweede strafcorner van Pakistan werd onschadelijk gemaakt door Sander Baart, die daarbij geblesseerd raakte. Zijn actie leidde tot de derde strafcorner en dit keer was een variant doeltreffend. Een tip-in van Ali Ghazanfar verraste Visser opnieuw: 2-2.

Pakistan, dat voor het laatst in 1994 een grote internationale hoofdprijs won, bleek een veel taaiere tegenstander dan gedacht. Helemaal toen de ploeg ook de vierde strafcorner in een doelpunt omzette. In het derde kwart verraste aangever Ali Rizwan met een tip-in doelman Visser voor de derde keer: 2-3.

In het laatste kwart moest Oranje komen en dat deed de ploeg ook. De afwerking liet echter lang te wensen over. Acht minuten voor het einde viel de 3-3 toch. Seve van Ass drong de cirkel binnen, Kellerman tikte de bal verder en Robbert Kemperman gaf het laatste zetje. Een video-review hielp de Pakistanen niet.

Pakistan kreeg nog twee goede kansen op de overwinning, maar enkele minuten voor het einde stopte Visser wel de vijfde stafcorner van de Aziaten. Drie minuten voor tijd ging het alsnog mis. Ali Mubashar mocht aanleggen voor de zesde strafcorner en opnieuw was het raak: 3-4.

Wonderbaarlijke ontsnapping

Een totaal onverwachte nederlaag leek eraan te komen, toen Mink van der Weerden alsnog toesloeg uit een strafcorner. Zijn eerste poging 22 seconden voor het einde eindigde op de lat. Oranje kreeg vervolgens nog een strafcorner en dit keer stond het vizier van Van der Weerden wel op scherp: 4-4.