NOS Nieuws

Jaar na faillissement MC Zuiderzee: hoogzwanger 60 km rijden voor zorg

Er werd gevreesd dat het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen desastreuze gevolgen zou hebben, maar een jaar later blijkt de impact minder groot dan verwacht. Toch zijn er nog steeds zorgen over lange reistijden en de toegenomen druk op omliggende ziekenhuizen in de regio.

"Het is niet meer die puinhoop van de eerste weken na het faillissement, maar de zorg in Flevoland is nog steeds in opbouw", vertelt Martine Visser, voorzitter van de Flevolandse Patiëntenfederatie. "Het had niet moeten gaan zoals het gegaan is", blikt ze terug. "Dat het goed is afgelopen, is te danken aan het feit dat er heel veel partijen bereid waren om de boel aan te pakken, zoals ambulancediensten en andere ziekenhuizen."

Vooral over de soms lange aanrijtijden was vorig jaar veel te doen. Op Urk merken ze dat iedere dag:

Urker vrouwen kiezen voor ziekenhuisbevalling vanwege lange reistijd

Een paar weken na het faillissement lag er een deal op tafel. MC Zuiderzee in Lelystad werd overgenomen door het Sint Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk. Het nieuwe afgeslankte ziekenhuis, in het oude gebouw in Lelystad, werd in maart officieel geopend.

De spoedeisende hulp werd vervangen voor een spoedpoli, waar patiënten overdag en in de avond terecht kunnen voor kleine ingrepen. In eerste instantie waren nachtopnames niet mogelijk, maar sinds vorige maand is een zogeheten kortverblijf-afdeling in gebruik. Daar kunnen ouderen bijvoorbeeld op werkdagen overnachten.

Bewoners kunnen, volgens het Sint Jansdal, nu in Lelystad terecht voor meer dan 90 procent van de ziekenhuiszorg. "Er is uiteraard nog van alles te verbeteren, maar patiënten in Flevoland weten ons steeds beter te vinden en zijn over het algemeen tevreden over de kwaliteit van zorg", vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Acute zorg en verloskunde

De meeste ziekenhuiszorg is dus weer in Lelystad te vinden, maar na het faillissement werd al snel duidelijk dat een ziekenhuis met spoedeisende hulp en acute verloskunde niet langer mogelijk was. Lokale overheden, zorgprofessionals en bewoners vreesden voor gevaarlijke situaties. Een jaar later is het gat in de acute zorg zo goed als gedicht. Er waren zorgen over de aanrijtijd op Urk, maar daar is nu altijd een tweede ambulance aanwezig.

Het MC Zuiderzee in Lelystad, kort voor het faillissement vorig jaar

Deze zomer verscheen een rapport van zorgverkenner Bas Leerink, die op verzoek van minister Bruins onderzocht wat voor zorg er in de toekomst in Flevoland nodig is. Hij concludeerde dat de terugkeer van de spoedeisende hulp en acute verloskunde niet mogelijk en niet nodig is.

"Het vraagstuk rond de acute zorg was één van de lastigste dossiers", zegt een woordvoerder van Sint Jansdal. "Dat is niet alleen onbetaalbaar; er zijn ook onvoldoende gekwalificeerde medewerkers te vinden. Het gaat hier om een landelijk probleem."

Grote druk, EHBO soms dicht

Door het wegvallen van de eerste hulp in Lelystad nam de druk op de spoedeisende eerste hulp van de omliggende ziekenhuizen het afgelopen jaar toe. In het Flevoziekenhuis in Almere is de zorgverlening op de spoedeisende hulp substantieel gestegen, met 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Sint Jansdal in Harderwijk moest de eerste hulp dit jaar zelfs meerdere keren sluiten vanwege toegenomen drukte.

Het gaat om periodes van een paar uur, waarin alleen nog levensbedreigende situaties worden opgevangen. In de regio wordt onderling gecommuniceerd tussen ziekenhuizen over de stops, zodat patiënten kunnen worden opgevangen in een ziekenhuis waar wel plek is.

Ook op andere afdelingen in omliggende ziekenhuizen is de druk toegenomen. Omdat de acute verloskunde in Lelystad is weggevallen, is het aantal poliklinische geboortes in Almere met 25 procent gestegen. Het Antonius ziekenhuis in Sneek ziet vooral toeloop van zwangere vrouwen uit Urk. In 2018 bevielen daar tussen januari en september twaalf vrouwen, dit jaar waren dat er maar liefst 118.

Kwetsbare groepen

De Patiëntenfederatie wijst ook op problemen in de structurele zorg in Flevoland, vooral voor kwetsbare groepen. "Natuurlijk zijn de afstanden best te overzien voor veel mensen, maar niet voor iedereen, bijvoorbeeld voor ouderen en mensen met weinig geld", zegt Visser. "Maar dit is nu de realiteit, we kunnen de klok niet meer terugdraaien."

Visser vindt het van belang dat, met het oog op vergrijzing, er goed gekeken wordt naar de toekomst van het zorgaanbod in Flevoland. "Het is nu werkbaar, maar niet ideaal. Flevoland verdient een structurele oplossing." De federatie is met gemeenten, ziekenhuizen en verzekeraars in gesprek over de zorg van de toekomst in Flevoland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl