Engelse rugbyers vieren een try
NOS Sport

Engelse rugbyers kloppen titelverdediger Nieuw-Zeeland en bereiken WK-finale

De Engelse rugbyers hebben ten koste van Nieuw-Zeeland de finale van het wereldkampioenschap bereikt. Nieuw-Zeeland won de afgelopen twee WK's, maar was in Yokohama niet opgewassen tegen Engeland, dat met 19-7 won.

Hoewel Nieuw-Zeeland in zowel 2011 als 2015 de wereldtitel pakte, werden de 'All Blacks' vooraf niet als grote WK-favoriet gezien. De sterspelers raken zo langzamerhand op leeftijd, maar daar was vorige week in de kwartfinales tegen Ierland niks van te merken. De Ieren, op voorhand een grotere kanshebber op de wereldtitel dan Nieuw-Zeeland, werden met 46-14 vernederd.

Flitsende start Engeland

In de halve eindstrijd begon Engeland flitsend aan de wedstrijd en stond het al in de tweede minuut op voorsprong na een try van Manu Tuilagi. De Engelsen bleven de bal daarna in hoog tempo rondspelen, gaven Nieuw-Zeeland geen enkele ruimte om uit te breken en leidden bij rust met 10-0.

Billy Vunipola (midden) wurmt zich door de Nieuw-Zeelandse verdediging

De enige grote fout van de Engelsen bracht de spanning wel terug in de wedstrijd. Een line-out (hoge inworp) na rust vlakbij de achterlijn van Engeland kwam terecht in de handen van Ardie Savea die er 13-7 van maakte.

Daarmee zou Nieuw-Zeeland aan een try en een conversie (schot op de palen, goed voor twee punten) genoeg hebben gehad voor de overwinning. Engeland, dat twee try's afgekeurd zag worden wegens voorwaarts gooien en buitenspel, bleef echter bij de les.

Twee rake penalty's van George Ford zorgen ervoor dat de Engelsen niet meer in de problemen kwam.

Zuid-Afrika of Wales?

Zondag spelen Zuid-Afrika en Wales om de andere plaats in de finale, die volgende week zaterdag (2 november) wordt gespeeld. Vrijdag 1 november is het duel om het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl