Lindsey Vonn AFP

Ze wonnen gezamenlijk 186 wereldbekerwedstrijden, 38 medailles tijdens Olympische Spelen en wereldkampioenschappen en veroverden veertien keer de wereldbeker algemeen. Lindsey Vonn (35), Marcel Hirscher (30) en Aksel Lund Svindal (36).

Aan dat imposante rijtje overwinningen zal geen enkele meer worden toegevoegd, want vandaag begint het nieuwe seizoen voor de alpineskiërs zonder de drie sterren van de afgelopen jaren.

Waar Vonn en Svindal al aan het einde van het afgelopen seizoen bekendmaakten ermee te stoppen, liet Hirscher veel fans nog lange tijd in het ongewisse. Pas zes weken geleden maakte hij zijn besluit om met ski-pensioen te gaan, wereldkundig.

Kijk hieronder naar een overzicht van Hirschers carrière:

Hirscher zet punt achter glansrijke carrière: 'Ik stop als winnaar'

De drie skiërs waren tien jaar lang de bepalende gezichten van hun sport. Ze wonnen niet alleen belachelijk veel races, maar wisten ook de aandacht van veel media op zich te vestigen.

Lindsey Vonn was een durfal en dramaqueen ineen, Marcel Hirscher (Oostenrijkse vader, Nederlandse moeder) de perfectionist, de killer op de ski's en Aksel Lund Svindal de vriendelijke beer uit Lørenskog die meedogenloos op de piste kon zijn.

Zonder hen is er een gat, zo aan het begin van het nieuwe seizoen, dat zaterdag van start gaat in het Oostenrijkse Sölden.

Aksel Lund Svindal AFP

Bij de vrouwen is Mikaela Shiffrin de natuurlijke erfopvolger van Lindsey Vonn. Eigenlijk is de 24-jarige Amerikaanse haar landgenote aan alle kanten al voorbij. Shiffrin was een specialiste op de slalom, maar is inmiddels uitgegroeid tot een alleskunner en ook veelwinnaar.

Qua resultaten nadert ze razendsnel de statistieken van Vonn. Ook is Shiffrin gewild bij de grote sponsoren in de sportwereld.

Een van de weinige dingen waarin Shiffrin, wiens bijnaam 'The Unstoppable' luidt, wel achterblijft bij haar landgenote, is het dagelijks sieren van de voorpagina's van de roddelbladen. Shiffrins privéleven ligt nog niet op straat. En tot nog toe blijft ze ook verschoond van ernstige blessures.

Mikaela Shiffrin AFP

"Als alles gaat zoals de laatste jaren, dan gaat niet een skiester nog in de buurt van Shiffrin komen", zegt voormalig skiër en Nederlands bondscoach Harald de Man.

"Petra Vlhova (uit Slowakije, red.), de Zwitserse Wendy Holdener, Viktoria Rebensburg (Duitsland, red.) en misschien Sofia Goggia (uit Italië, red.), dat zijn de vrouwen die gaan meedoen om de plekken achter Shiffrin. Het zou me echt verbazen als zij gaan duelleren met de Amerikaanse. Ik verwacht dat Shiffrin alleenheerser zal zijn."

Wie springt in het gat van Hirscher?

Bij de mannen gaat er waarschijnlijk een spannender strijd ontstaan. Hirscher won de laatste acht jaar de wereldbeker algemeen. Grootste kanshebbers om zijn troon over te nemen zijn de Fransman Alexis Pinturault en de Noor Henrik Kristoffersen.

De Man, tegenwoordig talentencoach in Oostenrijk: "Pinturault is een echte allrounder, kan alles, alleen z'n afdaling is iets minder. Kristoffersen is, net als Hirscher, een man van de slalom en de reuzenslalom. En omdat daar meer wedstrijden van zijn en hij er nu meer kan winnen, denk ik dat de Noor licht in het voordeel is."

Alexis Pinturault Pro Shots

Geen Oostenrijkers dus bij de favorieten. Een bittere pil voor het nummer één skiland in de wereld. Oostenrijk heeft een echt opvolgingsprobleem. "Vincent Kriechmayr is goed, maar alleen op de snelle nummers. Dat geldt ook voor Matthias Mayer. Marco Schwarz en Manuel Feller zijn bij vlagen goed, maar ook te instabiel", concludeert De Man.

En ook bij de vrouwen geen Oostenrijkse namen in de top. "Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer. Die twee kunnen afdalingen winnen, maar geen wereldbeker algemeen."

Wat dat betreft kijkt De Man - bij de mannen - vooral uit naar een paar jonge Noren en een opvallende Zwitser: "Marco Odermatt is een naam om te onthouden. Bij het laatste WK voor junioren pakte hij op alle disciplines goud. Het is geen garantie voor succes in de wereldbeker, maar vijf keer goud laat wel zien dat Odermatt heel veel kan."

De jonge Marco Odermatt Pro Shots

STER reclame