De eerste commerciële vlucht Miami-Havana in 2016 AFP

De Amerikaanse regering beperkt het aantal bestemmingen voor Amerikaanse vluchten naar Cuba. Vanaf 10 december mag er alleen op Havana worden gevlogen, vluchten naar een van de negen andere internationale luchthavens op het eiland zijn niet toegestaan.

De beperking is bedoeld om Amerikaans toerisme tegen te gaan, wat nog altijd verboden is vanwege sancties. Daarnaast wil de regering-Trump het eiland straffen voor onderdrukking van de Cubaanse oppositie en steun aan president Maduro van Venezuela.

"We zullen niks veranderen", laat een Cubaanse woordvoerder al weten. Volgens hem zijn vooral arme Cubanen de dupe van dit soort "imperialisme".

Sancties

Maatschappijen als Jet Blue en American Airlines hebben al gezegd vluchten naar Sant Clara, Holguin en Camaguey te schrappen om te voldoen aan de nieuwe regels.

Amerikanen van Cubaanse afkomst worden getroffen door de maatregelen: zij moeten nu veel verder omreizen voor bijvoorbeeld familiebezoek. Vorig jaar ging het om 500.000 reizigers, overigens voornamelijk naar Havana.

De VS stelde zestig jaar geleden sancties in tegen het communistische regime op het eiland. President Obama haalde de banden aan en bracht zelfs een bezoek aan het eiland, maar zijn opvolger Trump benadert het land veel kritischer.

STER reclame