FC Twente doorbreekt negatieve spiraal met zege op FC Emmen

Bekijk de samenvatting van FC Twente - FC Emmen

FC Twente heeft met een ruime zege op FC Emmen een einde gemaakt aan een barre reeks van vier nederlagen op rij. De ploeg van Gonzalo Garcia zegevierde vrijdagavond voor eigen publiek met 4-1. Haris Vuckic scoorde twee keer. Halverwege was het al 3-0. Door de flinke overwinning steeg FC Twente naar de tiende plaats. FC Emmen veroverde dit seizoen nog geen punt in een uitwedstrijd.

Door de matige resultaten van de afgelopen weken besloot Garcia tegen FC Emmen, dat een week eerder Fortuna Sittard opzij zette, zijn elftal om te gooien. Wout Brama en Peet Bijen konden op de bank plaatsnemen. Ook Keito Nakamura kreeg geen basisplaats. Centraal achterin startte Oriol Busquets, een middenvelder van origine.

Twente-spits Haris Vuckic na de 2-0 tegen FC Emmen

Emmen had zichzelf een enorme dienst kunnen bewijzen door snel na de aftrap te scoren. Jafar Arias kreeg na twee minuten al een grote mogelijkheid, maar doelman Joël Drommel redde. Twente kende in de openingsfase veel balverlies, maar kwam toch op 1-0. Emmen rommelde na een vrije trap wat in de defensie, waarna Vuckic de bal uit de draai binnen schoot.

Zes minuten later tekende de Sloveense spits ook voor de 2-0. Struikelend wurmde hij zich door de Emmense verdediging, passeerde doelman Dennis Telgenkamp en tikte vervolgens vallend de bal in het doel: 2-0. Het feest in Enschede was daarmee nog niet voorbij. Vlak voor de rust rondde Lindon Selahi een vloeiende Twentse aanval feilloos af: 3-0.

Waar FC Emmen een week eerder in de tweede helft het duel tegen Fortuna Sittard nog helemaal wist om te draaien (van 0-1 naar 2-1), lukte dat vrijdag in Enschede niet. Trainer Dick Lukkien haalde Arias van het veld en bracht verdediger Keziah Veendorp voor hem.

Gouden wissel

Die wissel bleek een gouden. Met een geplaatst schot net buiten het strafschopgebied verraste Veendorp Twente-doelman Drommel: 3-1. Twente, dat slap aan de tweede helft begon, was even van slag. Na ruim een uur had Aitor Cantalapiedra de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien. Hij speelde zich op de achterlijn vrij, draaide naar binnen en had de 4-1 op zijn schoen. Michaël Heylen kopte de bal uit het doel.

Vlak voor tijd kreeg hij een herkansing. De Spanjaard omspeelde doelman Telgenkamp, die hem licht raakte. Scheidsrechter Christiaan Bax legde de bal op de stip. Telgenkamp stopte de inzet van Cantalapiedra, maar Bax liet de penalty overnemen, omdat de sluitpost te vroeg van de lijn stapte. Dit keer miste de Spanjaard niet: 4-1.