NOS NieuwsAangepast

Paul Sneijder vertrekt bij de NOS

Buitenland-correspondent Paul Sneijder (56) vertrekt bij de NOS en begint in zijn woonplaats Brussel een communicatie- en adviesbureau.

Sneijder heeft 28 jaar voor de NOS gewerkt. Eerst als politiek verslaggever op de Haagse redactie van het NOS Journaal, later onder meer als correspondent in de Verenigde Staten voor de NOS en het televisieprogramma NOVA.

Politiek verslaggever

Paul Sneijder heeft 28 jaar voor de NOS gewerkt. In 1983 begon hij als politiek verslaggever op de Haagse redactie van het NOS Journaal. In 1989 vertrok hij naar de Verenigde Staten. Hij deed daar onder meer verslag van de opkomst van Bill Clinton en de ondergang van Saddam Hoessein in de Eerste Golfoorlog.

In 1997 wisselde hij de Amerikaanse hoofdstad Washington voor de Europese 'hoofdstad' Brussel. Daar hield hij zich bezig met Europa, de NAVO en België. Hij was op die manier onder meer getuige van de introductie van de Euro, de uitbreiding van de EU met midden en oost Europa en de worsteling van Europa na de afwijzing van de Europese grondwet in Nederland en Frankrijk.

Brandhaarden

Bij de NAVO deed hij verslag van de groeiende militaire rol van het bondgenootschap in brandhaarden als de Balkan, Afghanistan en – op dit moment – Libië. Als correspondent in het buurland België berichtte hij onder meer over de geruchtmakende Dutroux-affaire en de moeizame strijd tussen Vlamingen en Franstaligen om samen een toekomst te vinden.

Europa blijft ook na zijn vertrek onverminderd zijn grootste passie, zegt hij: "Ik heb de afgelopen veertien jaar geprobeerd veel mist en misverstanden over Europa weg te nemen. Europa, in al zijn complexiteit, was daarbij niet altijd hulpvaardig. Toch is de EU niet uit onze toekomst weg te denken. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag wat Europa voor Nederland kan doen, maar ook om wat Nederland kan doen voor Europa."

Journalist 'pur sang'

Volgens Hans Laroes is Paul een journalist 'pur sang' die de kunst verstond om letterlijk over grenzen heen te kijken. "Hij bracht hij de vaak ingewikkelde Europese politiek terug tot begrijpelijke verhalen voor radio, tv en internet. Zijn rust en analytisch vermogen kwamen hem daarbij goed van pas. De NOS is hem daarvoor veel dank verschuldigd. Ik vind het van lef getuigen dat hij nu een nieuwe stap zet in zijn carrière."

Chef van de buitenlandredactie Gerard van den Broek: "Paul was en is een autoriteit op zijn gebied, een wandelende encyclopedie die we nog gaan missen.

Het 'Bureau Brussel' van de NOS gaat verder met de twee correspondenten Chris Ostendorf (Europa / NAVO) en Joris van Poppel (België, Europa). De twee krijgen versterking van een bureauredacteur die nog geworven moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl