Wekdienst 25/10: EU-ambassadeurs praten over brexit en protest tegen gijzeling NOS-journalist

Goedemorgen! De rechtbank in Rotterdam beslist vandaag of NOS-journalist Robert Bas langer vast blijft zitten en de EU-ambassadeurs praten over de brexit.

Het blijft vandaag vrijwel overal droog en af en toe breekt de zon door. Het wordt 15 of 16 graden. De zuidelijke wind neemt in de loop van de dag toe en vooral in het noordwestelijk kustgebied gaat het in de avond hard tot stormachtig waaien en komen zware windstoten voor.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Journalisten demonstreren in Rotterdam tegen het besluit van de rechter-commissaris om NOS-journalist Robert Bas te gijzelen. Vanmiddag beslist de rechtbank of Bas langer blijft vastzitten.
  • Het is de laatste dag van de estafettestaking van boeren in Noord-Brabant. Ze gaan naar het provinciehuis, waar 's middags het Statendebat begint over de stikstofmaatregelen.
  • In Brussel komen alle EU-ambassadeurs bijeen om te praten over de brexit. De vraag is of zij bereid zijn het Verenigd Koninkrijk opnieuw uitstel te geven, en voor hoelang dan.

Wat heb je gemist?

Volgens de kiescommissie van Bolivia heeft zittend president Morales de verkiezingen vannacht gewonnen. Met 99,99 procent van de stemmen geteld staat Morales op 47,07 procent. De belangrijkste rivaal van de president, Mesa, erkent zijn verlies niet. Hij roept zijn aanhangers op de straat op te gaan. Die oproep zorgt vandaag mogelijk voor meer onlusten.

Sinds de start van de verkiezingen zondag is het onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. Die onrust komt mede doordat de kiescommissie het tellen van de stemmen maandag plotseling staakte. Toen de telling werd hervat, had Morales een grote voorsprong. Volgens tegenstanders is er bij het tellen van de stemmen gefraudeerd.

Anders nieuws uit de nacht:

'Het vuur heeft de afgelopen nacht meer dan 10.000 hectare verwoest'

En dan nog even dit:

Het is vandaag een jaar geleden dat het Slotervaartziekenhuis failliet ging. Een dag na het faillissement werden patiënten al overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. De sluiting van het ziekenhuis in Amsterdam riep destijds veel emoties op. Veel verpleegkundigen en artsen werkten er namelijk al jaren. Naast artsen demonstreerden ook patiënten tegen de sluiting.

Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis kon het Slotervaart destijds dicht omdat er elders in Amsterdam genoeg capaciteit was. Artsen trekken dat achteraf in twijfel. Oud-behandelaars van het ziekenhuis kijken met weemoed terug: "Het Slotervaart was een oud ziekenhuis met veel gebreken, maar wel ons oude ziekenhuis", zegt voormalig arts Edward Donkers.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl