Een toerist maakt een selfie bij Uluru
NOS Nieuws

Klimmersfile: rode rots Uluru in Australië gaat dicht

Morgen is de laatste dag dat mensen de beroemde rode rots Uluru in Australië mogen beklimmen, voorheen bekend als Ayers Rock. Het naderende einde veroorzaakt al weken lange rijen. Mensen willen de iconische rots in het midden van het continent nog een keer op.

Vanaf zaterdag mag er niemand meer naar boven. De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van continent, roepen al jaren op om niet meer de Uluru op te gaan. De rots is heilig voor de Anangu, de groep Aboriginals die in het gebied woont.

De rots zou de geesten van hun voorouders herbergen en speelt een belangrijke rol in hun geloof en cultuur. Het beklimmen van de Uluru is daarom niet toegestaan in hun traditionele wetgeving.

Beneden staan dan ook op diverse plekken waarschuwingsborden met teksten als: "Dit is ons huis. Klim alsjeblieft niet." Dat had resultaat: twee jaar geleden ging slechts 16 procent van alle bezoekers naar boven. Dit jaar, en dan vooral de laatste maanden, ligt dat percentage een stuk hoger. Vooral de laatste maanden staan er vanwege de naderende sluiting lange rijen.

Deze bezoekers waren nog op tijd en konden als laatsten de klim maken:

Lange rij voor de allerlaatste klim op de rode rots Uluru

De foto's doen denken aan de lange rijen bij de Mount Everest, afgelopen voorjaar. Wie na morgen nog een poging waagt om de berg te bedwingen, riskeert een boete van omgerekend 390 euro. Dat bedrag kan in de toekomst nog hoger worden; misschien dat er zelfs gevangenisstraf op komt te staan.

Een van de laatste mensen die morgen naar boven mag is Drew Martin. De oudoom van zijn moeder beklom de Uluru al in 1933, samen met lokale Aboriginals. Daarom wil hij toch een keer de heilige rots op. Hij begrijpt dat het daarna gedaan is met de toeristische klimpartijen.

De Uluru is 348 meter hoog. De klim is erg steil en het kan glad zijn. De afgelopen jaren zijn meerdere mensen om het leven gekomen toen ze bezig waren de rots te beklimmen. Ook kan het in de zomer bloedheet worden: 47 graden is geen uitzondering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl