Kleinkinderen dragen de kist uit de basiliek
NOS NieuwsAangepast

Resten van Spaanse dictator Franco weg uit Vallei der Gevallenen

In Spanje is het gebalsemde lichaam van voormalig dictator Francisco Franco op last van de regering van de Vallei der Gevallenen (Valle de los Caídos) overgebracht naar een familiegraf zestig kilometer verderop.

De resten van de de dictator, die in 1975 overleed, lagen begraven in de vloer van de basiliek op de nationale herdenkingsplaats voor slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) bij de plaats San Lorenzo de El Escorial. Even voor 10.30 uur gingen 22 familieleden met bloemen en kransen het gebouw binnen. Ook een priester was bij de opgraving aanwezig, net als een forensisch expert.

Het graf van Franco in de basiliek

Zo'n twee uur later droegen kleinkinderen de kist met de resten van Franco naar een begrafenisauto, die de kist naar een gereedstaande helikopter reed.

Bekijk hier de beelden.

Lichaam Spaanse dictator Franco weg uit Dodenvallei

Die steeg even na 13.30 uur op voor een vlucht naar de plaats Mingorubbio, waar de resten in besloten kring bij de resten van zijn overleden vrouw Carmen worden bijgezet.

Kleinzoon Francisco Franco vanmorgen bij vertrek bij zijn huis

Op de gebeurtenis van vandaag waren zowel voor- als tegenstanders afgekomen. Opvallend was de komst van de voormalige luitenant-kolonel van de Guardia Civil Antonio Tejero. Hij deed in 1981 een vergeefse poging om de democratie omver te werpen. Gesteund door 150 andere gardisten drong hij het parlement binnen, schoot in de lucht en gijzelde de aanwezige parlementsleden.

Toen duidelijk was geworden dat het leger hem niet steunde en de koning de staatsgreep afkeurde, gaf hij zich over. Hij werd tot een celstraf veroordeeld en kwam in 1996 vrij.

  • NOS/Rop Zoutberg
    Antonio Tejero omstuwd door journalisten, beveiligers en Franco-aanhangers
  • EPA
    Tejero met getrokken pistool in het Spaanse parlement in 1981

Aan de herbegrafenis van Franco ging bijna twee jaar aan besluitvorming en juridische procedures vooraf. Bijna 45 jaar na zijn dood staan voor- en tegenstanders van de generaal nog altijd fel tegenover elkaar.

Franco leidde in de jaren 30 van de vorige eeuw een conservatieve militaire opstand tegen de linkse regering van de Tweede Spaanse Republiek. Het gevolg was een burgeroorlog die aan tienduizenden mensen het leven kostte. Franco won die oorlog en vestigde een dictatuur.

Een aanhanger van Franco brengt de fascistengroet

Franco liet de resten van 33.800 voor- en tegenstanders naar de herdenkingsplaats brengen en achter de muren inmetselen. Het idee erachter was dat dit zou bijdragen aan de verzoening van alle Spanjaarden.

Aan familieleden van slachtoffers was niets gevraagd. Vooral nakomelingen van tegenstanders vonden het maar niets dat hun naasten vlak bij het praalgraf van hun vijand lagen. Bovendien groeide het complex in de loop der jaren uit tot een bedevaartsoord voor rechts-extremistische groepen.

De regering van de sociaal-democratische premier Sánchez besloot daarom vorig jaar dat de resten van Franco moesten worden verwijderd. Zijn nakomelingen en aanhangers probeerden dat te voorkomen, maar het Spaanse Hooggerechtshof keurde het besluit in september goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl