Marieke Vervoort in actie tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro AFP

De Belgische rolstoelatlete Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden. De paralympisch kampioene van 2012 belandde door een zeldzame spierziekte op jonge leeftijd al in een rolstoel. De laatste jaren verslechterde haar lichamelijke gesteldheid dusdanig dat ze besloot te kiezen voor euthanasie.

Vervoort werd bekend toen zij in 2006 en 2007 wereldkampioen werd in de categorie handcycle. In 2008 verergerde haar ziekte en kon ze bijna niks meer. In interviews zinspeelde ze toen al op euthanasie, maar opvallend genoeg kwam ze daarna toch weer terug als topsporter. Ze pakte goud en zilver op de Paralympische Spelen van Londen en voegde daar vier jaar later in Rio nogmaals zilver en brons aan toe.

Na de Spelen van Rio ging het steeds slechter met Vervoort. Aanhoudende pijn zorgde ervoor dat ze steeds meer moeite had met het leven.

De afgelopen maanden kwam Vervoort vooral in het nieuws doordat ze haar bucketlist aan het afwerken was. Zo reed ze enkele weken geleden nog in een Lamborghini over het Circuit van Zolder.

STER reclame