AFP

Goedemorgen! In Sotsji is vandaag de eerste Rusland-Afrika-top en Facebook-topman Mark Zuckerberg verdedigt het idee voor een digitale munt voor het Amerikaanse Congres.

De dag begint lokaal mistig. In de loop van de dag breekt de zon steeds vaker door en lost de mist op. Het wordt 15 tot 20 graden bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Facebook-baas Mark Zuckerberg moet voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnen vanwege zijn plannen voor de cryptomunt libra, waar veel kritiek op is. Vorige week trokken grote financiële partijen hun steun in voor Facebooks munt. De lancering van de libra in 2020 is inmiddels onzeker.
  • De eerste Rusland-Afrika-top wordt gehouden. President Poetin ontvangt ruim veertig Afrikaanse leiders in de Russische badplaats Sotsji.
  • Drie Amsterdammers staan terecht omdat ze in april een handgranaat ophingen aan de deur van het ADO-supportershome. Deze ADO-supporter zegt dat onschuldige kinderen het slachtoffer hadden kunnen worden:
Handgranaat bij ADO: 'Stel je voor dat daar een paar kinderen zaten'

Wat heb je gemist?

Verzekeraars sporen steeds meer fraude op. Vorig jaar is 12.879 keer verzekeringsfraude vastgesteld, tegenover 11.540 in 2017, meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). De fraudeurs geven bijvoorbeeld een verloren laptop op als gestolen of zetten een aanrijding in scène. In totaal is er voor 82 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt.

Mensen gaan soms heel ver, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Zo was er een tandarts die zijn vinger amputeerde om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. "De vinger was heel zorgvuldig verwijderd. De tandarts was hem niet kwijtgeraakt door een ongeluk, terwijl hij dat wel beweerde."

Anders nieuws uit de nacht:

  • De Amerikaanse president Trump is verder in het nauw gekomen door een beschuldiging van de hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne, William Taylor. Die heeft voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden verklaard dat Trump de Oekraïense president Zelensky onder druk heeft gezet.
  • De hardnekkige problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hebben ook gevolgen voor de financiën, meldt de Volkskrant op basis van interne documenten. De instantie die onder meer rijbewijzen afgeeft, zou dit jaar afstevenen op een verlies van 2,4 miljoen euro.
  • Het Leger des Heils vreest dat het aantal daklozen in de toekomst verder gaat stijgen. Uit een intern onderzoek blijkt dat gemeenten steeds minder uren en budget vrijmaken voor de hulporganisatie. Het Leger des Heils denkt dat meer mensen daardoor dakloos zullen raken.

En dan nog even dit:

Een scooterrijder is gisteren in Den Dolder bijna onder de trein gekomen. De 57-jarige Utrechter negeerde de stoptekens en slagbomen bij de spoorwegovergang en stak vlak voor een voorbijrazende trein over. Hij werd geraakt en kwam ten val, maar liep wonder boven wonder geen schrammetje op, schrijft RTV Utrecht.

Een beveiligingscamera legde vast hoeveel geluk de man heeft gehad:

Beveiligingscamera filmt hoe trein scooterrijder schampt

Fijne dag!

STER reclame