Merel van Dongen ProShots

De speelsters in de Spaanse voetbalcompetitie gaan in staking. Al langere tijd pleiten de voetbalsters voor professionalisering van de competitie, maar aan hun wensen wordt tot dusver geen gehoor gegeven.

"We hebben net een conferentie gehad in Madrid met ruim tweehonderd speelsters. Er is nog steeds geen collectieve CAO", zegt Oranje-international Merel van Dongen, die uitkomt voor Real Betis, in Langs de Lijn & Omstreken.

Van Dongen gaat verder: "We proberen al maanden om een CAO op te zetten. Er zijn helemaal geen zekerheden. Geen minimum salaris, de club kan je ontslaan als je zwanger wordt en minder betalen als je geblesseerd raakt. Dat soort dingen."

Dit weekend mogelijk nog wel voetbal

Hoelang de staking gaat duren, is niet bekend. Van Dongen: "Tot we onze zin krijgen. Het kan zijn dat we dit weekend nog wel spelen, want een staking moet je officieel aanvragen. Het moet wel legaal gebeuren natuurlijk."

Van Dongen kwam vorig jaar naar Spanje en dong voor zichzelf wel een goed contract af. "Ik heb het goed geregeld, maar besef dat er speelsters in Spanje zijn die niet eens voldoen aan het minimumsalaris van 16.000 euro per jaar", aldus de linksback.

Hoe zit dat dan in Nederland? "Daar is ook een geldprobleem. Alleen Ajax heeft een collectieve arbeidsovereenkomst. Dat komt door Daphne Koster, die daar manager vrouwenvoetbal is."

STER reclame