Dreun voor Johnson: Lagerhuis wil geen haast maken met brexit-wet

Het Britse Lagerhuis heeft in principe ingestemd met de brexit-deal van premier Johnson, maar verwerpt de snelheid waarmee de bijgaande wetgeving moet worden goedgekeurd. Dit is een klap voor premier Johnson, die donderdag de parlementaire behandeling wilde afronden.

Bij de eerste stemming vanavond stemden 329 parlementariërs voor de brexit-deal en 299 tegen. Zij spraken zich daarna met 322 tegen 308 stemmen uit tegen de drie dagen die voor de behandeling van de Withdrawal Agreement Bill waren uitgetrokken.

Zo verliepen de stemmingen in het Lagerhuis:

Zo verliep de brexit-stemming in het Lagerhuis

Eerder vandaag waarschuwde Johnson dat er nieuwe verkiezingen zouden volgen bij een 'nee' tegen zijn tijdpad. Als het parlement meer tijd nodig zou hebben, kwam het halen van de brexit-deadline op 31 oktober volgens hem in gevaar.

Nieuwe onzekerheid

Vooraf was daarom duidelijk dat de tweede stemming over de brexit-wet het spannendst zou worden. Veel oppositieleden vonden drie dagen om 110 pagina's aan wetteksten te bestuderen veel te kort. Gisteravond kregen ze de stukken voor het eerst in handen.

Johnson wil alleen geen verder uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Zijn belangrijkste belofte als premier was de brexit voor 31 oktober rond te krijgen en in een reactie op de stemming over het tijdpad zei hij zijn best te blijven doen om de brexit alsnog die datum te regelen. Wel leidt het 'nee' van het Lagerhuis volgens hem tot nieuwe onzekerheid.

"Ik zal nu met de EU-landen spreken over hun intenties", zei Johnson. "Daarbij blijft onze overtuiging overeind: we willen geen uitstel. En we gaan onze inspanningen intensiveren als het gaat om de voorbereidingen op een no-deal-brexit."

EU is aan zet

Met het verwerpen van het tijdpad lijkt alleen met uitstel van de Europese Unie nog een no-deal-brexit op 31 oktober te voorkomen. Johnson zet de brexit-wetgeving nu 'op pauze' tot de 27 EU-lidstaten een besluit hebben genomen.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, schrijft in een tweet dat hij de EU-landen zal adviseren de Britten uitstel te verlenen.

Volgens Brussel-correspondent Sander van Hoorn is dat geen verrassing, omdat niemand in Brussel een no-deal-brexit wil. "De vraag is alleen hoe lang dat uitstel zal zijn", zegt hij. Johnson benadrukte eerder vanmiddag bijvoorbeeld al niets te zien in een lang uitstel tot 31 januari 2020.

EU-landen als Frankrijk willen ook het liefst zo snel mogelijk de brexit afronden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian zei bijvoorbeeld geen aanleiding te zien voor verder uitstel voor het Verenigd Koninkrijk. Hij wil snel duidelijkheid van de Britten over wat nu de plannen zijn. Van Hoorn verwacht niet dat er een aparte brexit-top georganiseerd zal worden voor het uitstelbesluit.

De draad kwijt in de brexit? NOS op 3 zette alle hoogte- en dieptepunten in de brexit op chronologische volgorde op een rij. Bepaal zelf hoe ingewikkeld je de brexit maakt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl