Gerardo Parra viert een honkslag met Baby Shark Getty

Met meer dan 3,7 miljard views op YouTube is het nummer 'Baby Shark' een van de populairste kinderliedjes van de laatste jaren. Bij menig ouder zal het deuntje na beluistering nog dagenlang in het hoofd nagalmen.

Hoewel het liedje speciaal gemaakt is voor kinderen, is het sinds kort ook onlosmakelijk verbonden met honkbalclub Washington Nationals. En dus zullen de komende twee weken honkbalfans over de hele wereld vermoedelijk ook besmet raken met 'Baby Shark', aangezien de Nationals voor het eerst in hun bestaan zijn doorgedrongen tot de World Series, de finale van het Noord-Amerikaanse honkbalseizoen waarin Houston Astros de tegenstander is. Komende nacht staat het eerste duel op het programma.

Moeizame start

Tijdens wedstrijden van de Nationals staan regelmatig meer dan veertigduizend uitzinnige fans te zingen en te dansen op het nummer. En dat allemaal dankzij buitenvelder Gerardo Parra. Elke keer als hij aan slag komt, galmt 'Baby Shark' door het stadion.

De Venezolaan kwam in mei van dit jaar bij de ploeg en kende een moeizame start. Dat gold trouwens voor het hele team. De Nationals presteerden de eerste maanden van het seizoen (dat eind maart begint) ondermaats en niets wees op een mogelijke wederopstanding, laat staan een opmars naar de World Series.

Alles veranderde echter op het moment dat Parra besloot zijn walk-up-song - het liedje dat wordt gedraaid als een speler het veld betreedt voor zijn slagbeurt - te veranderen. Om de doodeenvoudige reden dat zijn kinderen het een grappig nummer vonden en het regelmatig bij hem door het huis galmde.

Groot succes

En zie, ineens begon Parra de bal veel beter te raken dan in de voorgaande weken. En niet alleen hij, alle spelers van de Nationals leken vanaf dat moment de bal harder, beter en verder te slaan dan ze tot dan hadden gedaan. De ploeg begon te winnen en bleef winnen, met 'Baby Shark' als muzikale drug voor zowel het team als de toeschouwers.

Zodra de 32-jarige Parra aan slag komt en het nummer wordt ingezet, gaat het publiek massaal staan en begint met gestrekte armen te klappen, daarmee de bek van een haai uitbeeldend die de denkbeeldige prooi zal verslinden. Het is inmiddels traditie bij de Washington Nationals om elke honkslag en elk gescoord punt met dat kenmerkende 'Baby Shark'-dansje te vieren.

Washington Nationals vieren feest na het behalen van de World Series ANP

Waar de Nationals in juni van dit jaar nog maar drie procent kans hadden om de play-offs te halen, staan ze nu voor het eerst in de geschiedenis van de club in de World Series. Op weg naar de finale werden onder andere topfavoriet Los Angeles Dodgers en St. Louis Cardinals, na New York Yankees twee van de grootste en rijkste clubs in het Amerikaanse honkbal, te verslaan.

Knuffeltjes van haaien

En Parra mag dan niet te boek staan als een van de sterspelers van de Nationals, zijn impact op de prestaties van het team, op de sfeer in het stadion en zelfs in de Amerikaanse hoofdstad is niet te onderschatten. De fans komen inmiddels in groten getale als haai verkleed naar het stadion en de hype rond 'Baby Shark' wordt met de dag gekker in Washington.

De spelers doen niet geheimzinnig over hun bijgeloof. In de dug-out hangen inmiddels knuffeltjes van haaien. Ook na het bereiken van de World Series klonk het kinderliedje uit de speakers in de kleedkamer van de Nationals en werd er door de gehele selectie uitbundig gedanst op de klanken van 'Baby Shark'.

Wie louter op de statistieken afgaat, zal concluderen dat de Nationals een wonder nodig hebben om de World Series naar hun hand te zetten. In Houston Astros treft de ploeg namelijk niet alleen een tegenstander die de meeste wedstrijden wist te winnen tijdens de reguliere competitie, maar ook een ploeg die ervaring heeft met het winnen van de World Series. In 2017 versloegen de Astros de Los Angeles Dodgers na een spectaculaire serie wedstrijden.

Toch zal het de Nationals vermoedelijk weinig angst inboezemen. Ook zij beschikken over een bewezen sterke selectie en hebben daarnaast laten zien in uitstekende vorm te verkeren. Maar bovenal heeft de ploeg de voorbije maanden bewezen op de cruciale momenten de tanden te kunnen laten zien.

STER reclame