Ronald Koeman in 2017 bij het 25-jarig jubileum van de Champions League-winst van Barcelona AFP

Onnodig en onhandig. Dat is de heersende gedachte aan tafel bij het Sportforum op NPO Radio 1 over de uitspraken van Nico-Jan Hoogma aangaande het contract van bondscoach Ronald Koeman.

De technisch directeur van de KNVB onthulde zondag bij FOX Sports dat Koeman onder bepaalde voorwaarden naar FC Barcelona mag vertrekken. Ondanks een tot 2022 doorlopende verbintenis bij de voetbalbond.

"Ik denk dat Koeman er niet zo blij mee was", zegt Henk Hoijtink, chef sport bij Trouw. En dat denkt ook oud-voetballer Kees Kwakman. "Het staat nu in alle Spaanse kranten. Daar moet hij dan weer op reageren."

'Normale clausule'

Daan Hakkenberg van het AD vraagt zich af waarom Hoogma hierover uit de school klapte. "Wie heeft er belang bij dat dit nu naar buiten komt? Het lijkt wel op lekken."

Maar dat betwijfelt Hoijtink. "Dat denk ik niet. Ik schat het in als een onhandigheidje van iemand met wat minder media-ervaring. Maar zo gek is het toch ook weer niet? Zo'n clausule is heel normaal in het voetbal."

'Hij heeft het recht om naar zijn droomclub te gaan'

Hoijtink vervolgt: "Ik vind het juist wel mooi dat die clausule voor specifiek één club geldt, omdat dat nu eenmaal zijn droombaan is. Dick Advocaat had een hele rij clubs in zijn contract opgenomen."

De clausule is bovendien natuurlijk pas echt relevant als Barcelona daadwerkelijk bij Koeman aanklopt. Vooral als dat nog voor komende zomer, en dus het EK, zou zijn. "Ik ben benieuwd of die clausule voor de hele contractperiode geldt", zegt Kwakman, doelend op de verbintenis die Koeman heeft bij de KNVB tot en met het WK van 2022.

"Wat nou als Valverde (de huidige coach van Barcelona, red) er in januari uit vliegt? Kan het dan ook?", vraagt Kwakman zich af. "Dat zou voor ons niet zo handig zijn. Maar misschien heeft Koeman het nu wel zo naar zijn zin bij Oranje dat hij niet meer tussentijds weg wil."

Racisme op voetbalvelden

In het Sportforum wordt ook gesproken over de racistische uitingen van de Bulgaarse voetbalfans tijdens het EK-kwalificatieduel met Engeland.

Er werd weliswaar schande van gesproken, maar het was pas echt een statement geweest als de spelers direct van het veld waren gestapt, stelt Hoijtink.

"Is dat wel zo?", countert Hakkenberg. "Ik vind ook dat je iets moet doen aan dit hardnekkige kloteprobleem, maar wat bereik je met het staken van wedstrijden? Het gaat dat soort gasten toch niet om het voetbal."

'Het probleem is te hardnekkig om er lichtzinnig over te doen'

Kwakman heeft als speler van FC Groningen van dichtbij gezien hoezeer het spelers kan raken als ze zo bejegend worden.

"Het overkwam Genero Zeefuik, nota bene door onze eigen fans. Hij had het er echt lastig mee. Ik zat naast hem in de kleedkamer en hij vertelde me dat hij niet graag thuiswedstrijden speelde."

"De club heeft de daders op basis van camerabeelden aangepakt, maar je kan er met je hoofd niet bij dat dit gebeurt."

'Dieptepunt van zijn leven'

Toch denkt Hoijtink dat het misschien wel het effectiefst zou zijn als de slachtoffers zich niet laten koeioneren door de supporters op de tribunes en hun racistische uitingen en vooral door blijven voetballen.

"Het is mooi om actie te ondernemen, maar heel klinisch gezegd hebben die uitingen niets uitgemaakt. Want Engeland won met 6-0 en Raheem Sterling scoorde twee keer."

Hakkenberg: "Die lichtzinnigheid kan dus niet. Stanley Menzo zei er onlangs ook over dat hij die oerwoudgeluiden als het dieptepunt in zijn leven heeft ervaren. Dit probleem is te groot om het op die manier af te doen."

STER reclame