Trudeau's achterban reageert op de verkiezingsuitslag AFP

De Liberale Partij van premier Trudeau verliest zijn absolute meerderheid bij de Canadese parlementsverkiezingen, maar blijft wel de grootste. Met vrijwel alle stemmen geteld komen de liberalen op 156 van de 338 zetels. Voor een meerderheid zijn 170 zetels nodig.

Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet gaat leiden en dat hij afhankelijk is van kleinere, linkse partijen. Canada kent geen coalitieregering.

De Conservatieve Partij van uitdager Andrew Scheer volgt op een tweede plek met 122 zetels.

Bekijk de toespraken van Trudeau en Scheer na afloop van de verkiezingen:

Trudeau: 'Vanavond hebben de Canadezen verdeeldheid en negativiteit verworpen'

"Het is een heel goede dag voor Trudeau", zegt correspondent Arjen van der Horst. Vooraf werd nog getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij raakte verwikkeld in meerdere schandalen. Ook kreeg hij kritiek te verwerken van zijn kiezers dat hij zijn progressieve beloftes niet was nagekomen.

Volgens Van der Horst gaat dat de komende jaren veranderen. "De koers van Trudeau zal progressiever worden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatmaatregelen. Hij heeft steun van de linkerflank nodig."

Op die linkerflank heeft Trudeau overigens meerdere opties, wat het een stuk gemakkelijker maakt om te regeren, zegt Van der Horst.

Justin Trudeau werd in 2015 tot premier gekozen, nadat de Conservatieven bijna tien jaar aan de macht waren geweest. Toen haalde hij een absolute meerderheid van 184 zetels.

Dat Trudeau met zijn Liberale Partij de verkiezingen wint, hangt overigens sterk samen met het districtenstelsel, legt Van der Horst uit in deze tweets:

STER reclame