De Spaanse premier Pedro Sánchez is vanmorgen naar Barcelona afgereisd. Hij gaat op bezoek bij agenten in het ziekenhuis die de afgelopen week gewond raakten bij de protesten in Catalonië.

Premier Sánchez bezoekt gewonde agenten in ziekenhuizen Barcelona

Vanwege de onrust in Catalonië werden politiekorpsen uit heel Spanje naar de regio gestuurd. Bij de rellen raakten 288 agenten gewond, van wie een aantal ernstig. De gezondheidstoestand van één agent zou nog kritiek zijn. Ook zijn er zo'n zeshonderd demonstranten deze week gewond geraakt. Er werden bijna tweehonderd mensen gearresteerd.

Zo ging het er vrijdagavond aan toe in Barcelona:

Aan het begin van de avond braken rellen uit in Barcelona

Sánchez gaat vandaag niet praten met de Catalaanse regiopresident Quim Torra. In een brief die de Spaanse krant El País in handen heeft, zegt Sánchez dat hij hem niet wil ontmoeten, zolang Torra niet openlijk het geweld in Catalonië veroordeelt. Ook zegt hij dat Torra een president moet zijn voor alle Catalanen en niet de helft van hen de rug moet toekeren.

Vorige week was Torra wel kritisch op het geweld dat gebruikt werd bij de protesten: "Dit moet ophouden. Er is geen rechtvaardiging voor het in brand steken van auto's en andere acties van vandalen", zei hij toen.

Carles Puigdemont, die ten tijde van het referendum in 2017 regiopresident was en daarna naar België vluchtte, vindt het onbegrijpelijk dat Sánchez niet in gesprek gaat met Torra. Ook vindt hij het gek dat Sánchez als premier van Spanje alleen de gewonde agenten bezoekt. "Een leider zou moeten willen dat álle gewonden, politieagenten en burgers, herstellen. Zonder uitzonderingen", schrijft Puigdemont op Twitter:

Aanleiding voor de protesten van de afgelopen week zijn de celstraffen die separatistische leiders een week geleden kregen opgelegd voor opruiing rond het onafhankelijkheidsreferendum in 2017. Daarbij kwam het vorige week elke dag tot rellen en confrontaties tussen demonstranten en de politie en ordetroepen.

STER reclame