NOS

Scheidsrechter Danny Makkelie zit aan tafel bij Studio Voetbal en natuurlijk gaat het ook over de rode kaarten die hij afgelopen zaterdag uitdeelde. Hij gaf rood aan PSV'ers Nick Viergever en Jorrit Hendrix, maar deed dat pas op advies van VAR Jochem Kamphuis.

Maar ook gaat het over iets anders. Makkelie en andere Nederlandse scheidsrechters gaan regelmatig naar Saudi-Arabië om daar een wedstrijd in de Saudische competitie te fluiten. Makkelie bezweert dat het hem niet om het geld te doen is.

"Het gaat om anderhalf keer de wedstrijdvergoeding die we in Nederland krijgen", zegt hij. "Ze hebben daar geen vertrouwen in hun eigen scheidsrechters. Vanuit de hele wereld komen scheidsrechters daar fluiten. Het is een prachtige ervaring. Je leert op andere gebieden fluiten."

'Hoe kan je dat rijmen?'

Presentator Sjoerd van Ramshorst vraagt zich af of Makkelie en de Nederlandse scheidsrechters zich wel hiermee moeten inlaten. "Er is vanuit de KNVB een uitgebreide actie tegen homofobie, maar je fluit wel wedstrijden in een land waar op homoseksualiteit de doodstraf staat. Hoe kan je dat rijmen?", vraagt Van Ramshorst.

'Fluiten in Saudi-Arabië een prachtige ervaring'

"In elk land spelen er bepaalde zaken", zegt Makkelie. "Zo lang er van hoger hand, vanuit de politiek niet wordt gezegd dat het gevaarlijk is of dat je het niet moet doen, gaan we daar gewoon fluiten."

"Ik kan het niet in mijn eentje veranderen", vervolgt Makkelie. "Het is mijn taak om te fluiten. Als men vindt dat het niet kan, hoor ik het graag en moeten we daar als Nederland mee stoppen."

'Senesi zonder enig vertrouwen, triest'

Voetbaltechnische zaken dan. Marcos Senesi maakte tegen Heracles Almelo zijn debuut in de basis bij Feyenoord en deed dat niet bepaald overtuigend. "Dat Jaap Stam zo lang heeft gewacht, ga ik nu begrijpen", zegt Pierre van Hooijdonk.

"Hij maakt een heel matige indruk", gaat Van Hooijdonk verder. "Hij speelde zonder enig vertrouwen. Heel De Kuip was vanaf de eerste seconde blij dat hij speelde, maar dat gevoel was na 20 minuten helemaal weg. Triest."

'Senesi speelde zonder enig vertrouwen, triest'

"Ik zat voor de tv om Botteghin te schreeuwen", grapt Rafael van der Vaart. "Ongelooflijk. Een topaankoop van zeven miljoen euro..."

Verdediger die niet verdedigt

Over die aankopen gesproken. Timo Baumgartl, door PSV voor tien miljoen overgenomen van VfB Stuttgart, kan Van der Vaart ook nog steeds niet bekoren. "Een verdediger die niet verdedigt", licht Van der Vaart toe.

'Baumgartl een verdediger die niet verdedigt'

De droom van Danny Makkelie komt ook nog aan bod. "Scheidsrechter zijn op een eindtoernooi", zegt hij. Het EK van volgend jaar is daarvoor de eerste mogelijkheid en daarvoor is hij nadrukkelijk in de race.

En daarna komt het WK in Qatar. "Gaan de Nederlandse voetballers daar ook niet naartoe?", vraagt Makkelie zich af.

STER reclame